2023 február 04

Visszacsúszott az olaj ára

Az általános piaci esés közepette az olaj ára is az idei mélypontjára esett. Ám a horizontot továbbra is a nyári OPEC tanácskozása uralja.

Elszánt az OPEC

Az Equilor elemzőinek várakozásai szerint az idei első félévben a WTI típusú olaj ára 70 dollárig emelkedhet, míg a Brent 75-78 dollárig. Az olajár emelkedését támogathatja a dollár gyengülése is.

Fontos tényező, hogy az OPEC programjának sikeressége jelentősen javult a tavalyi év végén, emellett a kínálati oldalt érintő kockázatok, így a venezuelai államcsőd veszélye, az iráni szankciók szigorítása egyaránt fűtheti a nyersolaj drágulását.

Az OPEC tavaly januártól életbe lépett kitermelés csökkentő programja végül a negyedik negyedévben hozott kézzel fogható eredményt, hiszen a WTI és a Brent ára is ekkor emelkedett az induló szintek fölé.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Emlékezhetünk, hogy az OPEC tavaly novemberi ülésén a programot az idei év végéig meghosszabbították, ami meghatározó lehet az árfolyamok szempontjából. 

Ha felébrednek az alvó termelők

Véleményük szerint a WTI 70 dolláros és a Brent 75 dolláros árfolyamszintjénél már komoly esélye van a termelő-mechanizmusok újjáéledésének: újabb kitermelők térnek vissza az amerikai olajpiacra.

Továbbá az OPEC megállapodást – a piaci részesedés növelése érdekében – több partnerország is felmondhatja, köztük Oroszország. Ami a kínálati oldal többlettermelése felé billentheti el a mérleg nyelvét, nyomás alá helyezve az olajárakat.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy az előrejelzések horizontján ott húzódik a nyári plenáris OPEC ülés, melynek időpontja június 22, s a tanácskozás új impulzust adhat a piacnak.