2023 november 29

Veszteséget termelt a Provident Financial

A személyi kölcsönök folyósítására specializálódott brit pénzintézet szerdán közölte, hogy 28 millió font volt az adózás előtti vesztesége, szemben az egy évvel korábbi 43,1 millió fontos nyereséggel. A Providentnél személyi hitelt felvevők száma 379 ezerre rúgott, szemben az egy évvel korábbi 531 ezerrel.

A személyi hitelek szegmensében több mint megduplázódott, 37,6 millió fontra emelkedett a veszteség az idei első fél évben. A bank 240,3 millió font tartalékot különített el a nemfizető hitelekre. Malcolm Le May, a Provident Financial vezérigazgatója az eredményeket kommentálva pályafutása legnehezebb szakaszának nevezte az idei első fél évet, ám hangsúlyozta, hogy a vártnál kisebb lett a veszteség.

A pénzintézet nem fizet osztalékot az első fél év után, ugyanakkor teljes egészében visszafizeti a brit kormány által nyújtott pénzügyi támogatást. Az osztalékfizetést csak akkor újítja fel a vállalat, hogy „a működési és pénzügyi körülmények normalizálódnak”. A J.P. Morgan elemzői szerint ez 2021 első felében várható. A Provident Financial a gyengébb bonitású ügyfelekre specializálódott.