Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Varga megmondja mit és hogyan

Az első az uniós források

Varga Mihály a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, valamint az Audi Hungária Motor Kft. által szervezett győri szakképzési konferencián tartott beszédében a gazdaságélénkítés első pontjaként a rendelkezésre álló magyar és uniós források igénybevételének felgyorsítását említette.

A kormány annak érdekében, hogy minél hamarabb elérhetőek legyenek a 2014-2020-as költségvetési ciklus támogatásai, 2017 első feléig kiírják az összes – elsősorban kapacitásbővítés és foglalkoztatás területén megvalósuló – pályázatot, valamint felgyorsítják azok elbírálását is – jegyezte meg.

Élénkíteni kell a hitelezési kedvet

Mint mondta, az utóbbi két évben a magyar GDP 3 százalék feletti növekedése stagnáló hitelezési aktivitás mellett valósult meg, ami hosszú távon nem jó, ezért a második pillér a hitelezési aktivitás ösztönzésére fókuszál a következő hónapokban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ezt segíti többek között, hogy 2016. január 1-től felére csökken a bankadó, 2017-ben pedig újabb csökkentés várható. Varga Mihály reméli továbbá, hogy a jegybank mérlegeli a növekedési hitelprogram (nhp) kivezetésének eszközeit, mivel egy lassabb kivezetés hozzájárulna a hitelezési aktivitás növekedéséhez.

Mindemellett szükség van a hitelezés előtt álló korlátok lebontására, megoldást kell találni arra, miként növelhetnék a bankok biztonságosan a hitelezést a kockázatosabb ágazatokban is.

Segély helyett jövedelem

A gazdaságpolitikai ösztönző csomag harmadik eleme a rugalmasabb munkaerőpiac kialakítása, melynek keretében áttekintik többek között, miként lehet tovább bővíteni a közfoglalkoztatás területén elért eredményeket, és rugalmasabbá tenni a közfoglalkoztatást az elsődleges munkaerőpiacra történő visszaintegrálás érdekében.

Varga Mihály elmondta, hogy Magyarország nagy eredményt ért el a segély helyett jövedelem biztosítása programmal, évente 150 ezer foglalkoztatott van közmunkaprogramokban, de ennek felülvizsgálatára van szükség.

A beruházásokról se feledkezzünk meg

Az eseményről kapott sajtóközlemény szerint a nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról is, hogy a modern termelésbe bevonható, jól képzett és széles alaptudással rendelkező munkavállalók számának növelése érdekében a kormány úgy döntött, hogy olyan szakképzési rendszert alakítanak ki, amely alkalmas a gazdaság igényeinek megfelelő, a munkavállalóknak pedig elhelyezkedési lehetőséget adó szakoktatásra.

A tárcavezető úgy vélte, hogy a Magyarországon működő német érdekeltségű vállalatok példaértékűen aktívak és segítő közreműködéssel, hatékonyan vesznek részt a magyarországi duális képzésben és annak kiterjesztésében. A képzési lehetőségek folyamatos bővítésével és a korszerű tanműhelyek számának emelésével támogatják a munkaerő-utánpótlás és az érintett régiók duális képzését is.

Az utolsó, negyedik pont a beruházások ösztönzése, amelynek érdekében 2016-ban is lesz beruházási alap – ismertette a miniszter.