Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Elég halvány a szezonkezdés

Gyengén indultak

Az október 15-ig 51 USA központú cég adta ki a jelentését, és eszerint az év/év alapú árbevétel-növekedés ütem mediánja 0,7%-ra csökkent az egy évvel ezelőtti 1,4%-os értékről. A korrigált eredmény növekedésének mediánja – szintén év/év alapon – 0,6% lett a 2014 Q3 időszakának 1,7%-os értékével szemben.

Az egy részvényre jutó nyereség növekedési üteme ugyancsak csökkent, az eddig kiadott jelentések mediánja 4,3%-os növekedési rátát mutat. Az úgynevezett meglepetés-arány, azaz a kiadott jelentések eltérése a várakozásokhoz képest az árbevételek tekintetében 0%, az egy részvényre jutó nyereség estében pedig 2% – szintén a medián értékeket nézve.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mindent egybevéve gyenge az Egyesült Államok Q3 jelentési szezonjának startja, és ráadásul eddig kevés nyersanyag- és energiaszektorbeli cég adta ki a jelentését – arra számítunk, hogy ezek szintén gyengék lesznek a nyersanyagárak alakulása és a kínai gazdasági várakozások miatt.

 Késik a trendforduló

A Schlumberger Ltd (SLB – NYSE) volt az első nagyobb energiaszektorbeli cég, amely kiadta a Q3 jelentését. A Schlumberger az olaj- és gázkitermelésben nyújt integrált szolgáltatásokat világszerte. A 2014-es Q3 jelentéshez képest az árbevétel 33%-kal esett vissza, a korrigált eredmény pedig 49%-kal (év/év mindkét mutató), mivel az alacsonyabb olajárak miatt csökkent a kereslet a Schlumberger szolgáltatásai iránt.

A cég ügyvezető igazgatója egy konferenciabeszélgetésen azt nyilatkozta, hogy az olajipar szempontjából kedvező trendforduló késik – ez mindenképpen visszalépés a CEO egy korábbi, júliusi nyilatkozatához képest, amikor 2015 októberére jósolta a jelenlegi trend alját. – áll Peter Garnry, a Saxo Bank részvénystratégiai vezetőjének elemzésében.