2023 március 29

Varga: a kormány nem adja fel eddigi gazdaságpolitikáját

Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter – miután részt vett a Fidesz-frakció hétfő délelőtti ülésén – újságíróknak elmondta: az IMF és az Európai Bizottság a kormánynál pesszimistábban ítéli meg a magyar gazdaság jövő évi növekedési kilátásait, noha szintén GDP-növekedéssel számolnak.

A kormány tárgyalási javaslatairól szólva kifejtette, csak olyan intézkedéseket támogatnak, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához. Vagyis a kormánynak a nyugdíj- és jövedelemcsökkentés helyett, „amelyek mind a tárgyalásokon szóban, mind az írásos anyagban előfordultak”, másfajta javaslatai lesznek – tette hozzá, de konkrétumokat nem árult el.

Megerősítette viszont, hogy a kormány kedden vagy szerdán elküldi válaszát a valutaalapnak, és ettől fogva készen áll a tárgyalások folytatására.

A főtárgyaló azt kérte a Fidesz-frakciótól, hogy a parlament ne zárja le a 2013-as költségvetés vitáját. Ezt azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, és a megállapodás miatt módosítani kell a büdzsét, erre meglegyen a lehetőség.

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető tájékoztatása szerint a képviselőcsoport – jelezve elkötelezettségét a tárgyalások sikere iránt – elfogadta a kérést, és azt kezdeményezi, hogy a parlament ne szavazzon hétfőn a benyújtott költségvetési módosító javaslatokról.

Elmondta: ha a hiteltárgyalások szeptember végén, október elején érdemben folytatódni tudnak, akkor nyitva hagyják a költségvetést, és akár a stabilitási és az államháztartási törvényt is módosítják, hogy a kormány hozzányúlhasson ahhoz. Ha azonban a tárgyalások csak az év vége felé folytatódnak, a Fidesz-frakció inkább a büdzsé megszavazásának a híve. De – tette hozzá – ha a kabinet később ezt javasolja, ebben az esetben is készek a költségvetés módosítására.

Kitért arra is, hogy a Fidesz-frakció változatlanul a munkahelyvédelmi akcióterv teljes körű megvalósítását kéri a kormánytól, valamint azt, hogy ezt képviselje az IMF/EU-tárgyalásokon is. Szintén hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport „nem lesz partner” a nyugdíjak csökkentésében.

Rogán Antal arról is beszélt, a Fidesz szükségesnek tartja, hogy a parlament gazdasági bizottsága megvizsgálja a 2008-as EU/IMF-megállapodás megkötésének körülményeit és annak következményeit. Az Állami Számvevőszék augusztus végi jelentése szerint négy évvel ezelőtt „nem kellett volna olyan hamar megkötni az IMF-megállapodást, mint ahogy az megköttetett” – mutatott rá. Szerinte így felvetődik a kérdés, hogy ha a költségvetés adóssághelyzete nem indokolta a sietséget, az akkori kormány „miért tette fel a kezét azonnal és automatikusan, miért volt szükség a nyugdíjak és a bérek ilyen gyors csökkentésére”.

A politikus a parlament gazdasági bizottságának elnökeként azt kezdeményezi, hogy a testület vizsgálja meg a megállapodás körülményeit, és hallgassa meg e tárgyban Simor András jegybankelnököt és Veres Jánost akkori pénzügyminisztert, akik az egyezséget aláírták. Hozzátette: fenntartják, hogy a 2008-as nem volt jó megállapodás, recesszióhoz vezetett, és a költségvetés stabilitását sem tudta megalapozni.

A felvetésre, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök a múlt héten arra szólította fel a kormányt, hozza nyilvánosságra az összes olyan iratot, amelyet az IMF küldött Magyarországnak a tíz hónappal ezelőtti kapcsolatfelvétel óta, és az ellenzéki politikus állítása szerint ennek Iryna Ivaschenko, a valutaalap budapesti irodavezetője sem látja akadályát, Varga Mihály közölte: a kormány nem kapott ilyen tájékoztatást az IMF-irodavezetőtől, ezért tartják magukat ahhoz „a civilizációs normához”, hogy a másik fél beleegyezése nélkül nem hoznak nyilvánosságra tárgyalási dokumentumokat.

A főtárgyaló az IMF és az Európai Bizottság tárgyalási hajlandóságát nem kívánta értékelni, annyit mondott: mindhárom fél szükségesnek és értelmesnek látja a megállapodást, haladnak annak megkötése felé, és bízik benne, hogy ez még ősszel meg is történik. Rogán Antal pedig azt emelte ki, hogy Magyarországnak továbbra sem hitelre, hanem biztosításra van szüksége az európai adósságválság miatt.