2024 május 27

Változásra van szükség az építőiparban

Változásra van szükség az építőiparban, mert súlyos pénzügyi, morális és szakmai válság sújtja – mondta Koósz Mátyás, a Magyar Mérnök Együttműködés Egyesület elnöke pénteken Baján.


Az egyesület elnöke az augusztus 31-től szeptember 2-ig tartó Nyári Szabadegyetem megnyitóján hangsúlyozta: az egyesület küldetésével összhangban azért hívták össze a bajai tanácskozást, hogy felhívják az építőipart sújtó gondokra a figyelmet.

Véleménye szerint az építőipar jelenlegi helyzete nem egyedül a 2008-as gazdasági világválság következménye, sokkal inkább egy olyan folyamatról van szó, amelyben megkülönböztetett felelősség terheli az elmúlt 20 év ágazati vezetőit.

Az építőipari ágazatot jellemző káosz egyértelmű jele az egységes fogalmi rendszer hiánya, ami a szerződéses feltételrendszerek, a költségkalkuláció, a munkaköri leírás, az általános szakmai iránynormák és szabványértelmezések eltérő, önkényes értelmezésében nyilvánul meg – mondta Koósz Mátyás.

Kiemelte: a szakma belső világát háttéralkuk, és korrupciógyanús ügyletek szövik át, miközben az ágazat vezetői nem képesek a szakmai társadalom védelmére, következetes érdekérvényesítésének felvállalására.

Koósz Mátyás leszögezte: a háromnapos rendezvénnyel útjára szeretnék indítani a szabadegyetemen megjelent mérnökhallgatókkal összefogva a magyar építőipari stratégia megalkotását.

Szabó Zsolt, a Magyar Fejlesztési Bank főmunkatársa előadásában emlékeztetett arra, hogy a 2007-2008-ban indult gazdasági világválság utolsó szakaszához ért.

Az építőipari cégek körében végzett reprezentatív felmérésük szerint az ágazat 2011 őszétől optimistább a jövő tekintetében.

Elmondta, hogy a nyelvtudás hiánya, valamint a külföldi pályázati lehetőségek hiányos ismeretén kívül is több oka van annak, hogy az építőipari ágazatok kiszorulóban vannak a külföldi piacokról, így többségük számára csak a hazai piac maradt a főbb értékesítési terület.

A bajai háromnapos Nyári Szabadegyetemen megjelent tervezők, mérnökhallgatók és kivitelezők az építőipar különböző területeiről hallhatnak előadásokat.