2024 április 18

Újabb kamatcsökkentés várható

A londoni elemzők közül ugyanakkor többen is úgy vélték, hogy a monetáris tanácson belül észlelhető megosztottságnak negatív piaci következményei lehetnek, főleg a külső piaci kondíciók romlása esetén.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli házak közül a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piaci elemzői pénteki előrejelzésükben úgy vélekedtek, hogy a magyar kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatos „viszonylag békülékeny álláspontja”, valamint a gyenge reálgazdasági helyzet lehetőséget teremt az újabb kamatcsökkentésre a jövő héten. A ház elemzői ugyanakkor maguk is elismerték, hogy ez „szoros esélyű” előrejelzés. Hozzátették azonban, hogy mivel „viszonylag konstruktívan” ítélik meg az IMF/EU-tárgyalások várható kimenetelét, arra számítanak, hogy az MNB-alapkamat a jelenlegi 6,75 százalékról az idei év végére 6,00 százalékig csökken.

A Bank of America-Merrill Lynch jelenleg érvényes távlati előrejelzése az, hogy a magyar jegybanki kamatszint 2013 második negyedévére 5,00 százalékig süllyed tovább. A 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég közgazdászai úgy fogalmaztak, hogy miután a monetáris tanács külsős tagjai vállalták a 4-3-as szavazataránnyal eldöntött augusztusi kamatcsökkentés kockázatát, ezzel „megtörték a jeget”, és precedenst teremtettek, amelynek alapján további, szűk többségű kamatcsökkentési döntések várhatók.

A 4cast elemzői közölték: arra számítanak, hogy az MNB kedden újabb 0,25 százalékpontos enyhítésre szánja el magát. A ház közgazdászai hozzátették: a monetáris tanács tagjaival nemrégiben tartott megbeszélésük, valamint a külsős tagok részéről elhangzott több nyilatkozat alapján azt várják, hogy ameddig a magyar kockázati mérőszámok nem kerülnek jelentős nyomás alá, a monetáris testület külsős tagjai – akár IMF/EU-megállapodás nélkül is – folytatni fogják a kamatcsökkentést. Annak ellenére is, hogy a három belső tag ezt ellenzi, és jó eséllyel a szeptemberben esedékes új inflációs jelentés sem fogja egyértelműen alátámasztani a monetáris enyhítést – jegyezték meg.

A 4cast elemzői szerint ugyanakkor a szoros szavazatarányokat és a monetáris tanácson belüli nézetkülönbségeket sok piaci szereplő észleli, és ez a tényező felerősítheti a potenciális árfolyamesési lendületet a magyar piacokon, ha a külső környezet kedvezőtlenebbé válik. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci közgazdászai pénteken ugyancsak azt valószínűsítették, hogy az MNB monetáris tanácsa kedden szoros, 4-3-as szavazataránnyal ismét kamatcsökkentésről dönt. A ház londoni közgazdászai szerint a keddi kamatdöntő ülés fontos próbája lesz annak, hogy a magyar jegybank mennyire eltökélten törekszik az alacsonyabb kamatszint elérésére.

Az új inflációs jelentés a Morgan Stanley elemzői szerint is „szinte bizonyosan” felfelé módosítja a várható inflációs pályát, mivel az inflációs ütem máris 0,6 százalékponttal magasabban jár a júniusi prognózisban valószínűsített szintnél, és a 2013-as teljesítésű határidős élelmiszerkontraktusok árfolyamai is meredeken emelkedtek. Forintértéken számolva a határidős nyersolajárfolyamok jórészt stagnálnak ugyan, és a forint június óta hozzávetőleg 5 százalékkal erősödött az euróval szemben, valószínűtlen azonban, hogy ezek a tényezők ellentételezik az inflációra ható felhajtóerőket. Mindemellett a jelek szerint most már az MNB is egyre kevésbé hisz abban, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés érdemben csökkenti majd az inflációt – fejtegették a Morgan Stanley elemzői.

A ház londoni szakértői szerint mindez erőteljes érvekkel szolgál ugyan az MNB „héjáinak” a kamatcsökkentés elvetéséhez, ám ennek ellenére is valószínű, hogy a monetáris tanács négy külsős tagja megint felülkerekedik a keddi kamatdöntő ülésen. Az enyhítést pártoló külsős tagok érvei között lehet, hogy az MNB most már elsősorban a maginflációs szinten érvényesülő enyhébb inflációs nyomásra összpontosít, a magyar kockázati mérőszámok konszolidálódtak az elmúlt időszakban elért alacsonyabb szinteken, és a kormány továbbra is kapcsolatban áll az IMF-fel és az EU-val. Emellett a gazdasági növekedésre helyezett nagyobb hangsúly is érvként szolgálhat az újabb kamatcsökkentéshez.

A Morgan Stanley londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt a már korábban is kifejtett véleményüket, hogy a monetáris tanácson belül kialakuló megosztottság veszélyes, mivel jelentős bizonytalanságot teremthet az intézményi befektetők körében például azzal kapcsolatban, hogy az MNB milyen mértékű forintgyengülést kész eltűrni a növekedés serkentése érdekében. A Morgan Stanley jelenlegi alapeseti előrejelzési forgatókönyve az, hogy az MNB-alapkamat az idei év végéig 6,50 százalékra, 2013 harmadik negyedévéig 5,00 százalékra csökken. A ház londoni elemzői kifejtették ugyanakkor, hogy ha helytálló az a feltevésük, miszerint az MNB reagálása egyre inkább a maginflációra összpontosít, és immár helyet kapott benne a növekedésserkentési pillér is, akkor a magyar jegybank enyhítési ciklusa a Morgan Stanley által jelenleg vártnál is gyorsabb ütemre válthat.