2024 április 18

Új tag a VHT-ben

A megállapodást Éder Tamás, a Hússzövetség és Németh Antal, a VHT elnöke írta alá.

A közlemény emlékeztet: a magyar sertéstenyésztés és -feldolgozás teljesítménye az elmúlt években drasztikusan csökkent, miközben továbbra is keresett maradt a magyar sertéshús mind Európában, mind az ázsiai országokban.

A megállapodást aláírók szerint az ágazat helyzetének stabilizálásához és teljesítményének növeléséhez szükség van a parciális érdekképviseleti gondolkodás felszámolására, az egységes fellépésben rejlő előnyök kihasználására. E célok megvalósításának első fontos lépése, hogy a Hússzövetség a VHT tagja lett. A Magyar Húsiparosok Szövetségének a VHT tagságágával a termékpálya egységes szakmai érdekképviselete jelentősen javult, ugyanakkor a Hússzövetség meg tudja őrizni szuverenitását.

A VHT tagsági körének bővülése megfelelő hátteret biztosít a minősített szakmaközi szervezetként való elismeréséhez – húzza alá a közlemény. A szakmaközi szervezetté válás hatékonyabb szakmai munkát és erősebb érdekképviseletet tesz lehetővé, azaz az ágazat szereplői számára a piacszabályozás olyan eszközei is igénybe vehetők lesznek, amelyek a korábbinál hatékonyabban segítik a piaci versenyben való helytállást, és javítják a termelési biztonságot.

Ugyanígy bizonyos állami feladatok átvállalásával és végrehajtásával szintén tovább javítható a gazdálkodási környezet a termékpálya résztvevői számára – húzza alá a közlemény.

A közlemény utal arra, hogy a VHT ez év februárjában együttműködési megállapodást írt alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel, ami egy stratégia megállapodás előkészítését célozta, és egyben a szakmaközi szervezetté való átalakulást is elősegíti.

A mostani megállapodás a kormány által elfogadott sertésstratégia megvalósítását, azaz az ágazat megmentésének intézményi hátterét is erősíteni kívánja – olvasható a közleményben.