Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Trump még nem fogyott ki az eszközökből

Mit léphet az elnök?

Trump New Yorkban egy főiskolán rendőröknek tartott beszédet az illegális bevándorlásról és az erőszakos bűncselekmények elleni kormányzati intézkedésekről, és kitért a péntek hajnalban az egészségbiztosításról tartott és kudarcot vallott szenátusi szavazásra. Konkrétumok nélkül ugyan, de megígérte: lesz egészségbiztosítási törvény.

Ismételten kijelentette: hagyják, hogy az Obamacare „szétrobbanjon”. Azt nem fejtette ki, hogy mit ért ez alatt, de a Politico című lap pénteki összeállítása szerint a Fehér Háznak vannak eszközei arra, hogy ellehetetlenítse az érvényben lévő, az előző amerikai elnökről, Barack Obamáról elnevezett egészségbiztosítási törvényt.

A Politico úgy véli, az elnök egyoldalúan beszüntetheti a biztosítóknak fizetett létfontosságú szubvenciókat. Jelenleg a kormányzat mintegy évi hétmilliárd dollárnyi szubvenciót fizet havi bontásban a biztosítóknak, és ha ezt az összeget megvonja, összeomolhat a biztosítási piac. Ekkor a demokraták – vélelmezi a Politico elemzője – kénytelenek lesznek tárgyalni a republikánusokkal.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Nem csitulnak a viták

A péntek hajnali – sorrendben harmadik – szenátusi szavazás kudarca élénken foglalkoztatja a politikusokat és az elemzőket az egyaránt.

A szenátus demokrata párti frakciójának vezetője, Chuck Schumer pénteki sajtókonferenciáján dicsérte azt a három republikánus politikust – Lisa Murkowski alaszkai, Susan Collins maine-i és John McCain arizonai szenátort -, akik miatt ismét elbukott a republikánus tervezet. A New York-i szenátor azt is közölte, hogy pénteken reggel beszélt Paul Ryan republikánus házelnökkel a kétpárti együttműködés lehetőségéről.

Miközben a demokrata párti szenátor dicsérte a pártjuknak ellentmondó három republikánust, Steve King iowai republikánus szenátor bírálta őket. King Lisa Murkowskiról megjegyezte: első szenátori megbízatását csakis az apjának köszönhette.

John McCain szenátorról felidézte, hogy az arizonai politikus a napokban azt mondta a szenátusban, hogy „visszatérek, de okot adok majd arra, hogy mindenki megbánja a rólam mondott kedves dolgokat”. Steve King hozzátette: „John McCain betartotta ígéretét”.