Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Rendkívüli formában a forint

Most a legerősebb a forint

Az üzletkötések túlnyomórészt 304,4–306,1 tartományban mozogtak csütörtökön 14 óra körül a forint árfolyama 304,6 körüli értékre volt tehető az euróval szemben. A forint 2016 októbere óta ekkor volt a legerősebb.

A forint változékonysága az amerikai dollárral szemben a hét első felében minimális volt, a kereskedés túlnyomóan a 262 forintos határ közelében történt. A Fed ülésére reagálva a dollár szerdán este meggyengült, és szorosan a 259 forintos határ közelébe tolódott. Csütörtökön enyhe korrekciónak lehettünk tanúi a piacon, ennek hatására a forint visszatért a 260-as szintre.

Így mozdult az utolsó napon

Pénteken erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon. A forint euróban és dollárban idei legerősebb árfolyama közvetlen közelében volt, a svájci frankkal szemben pedig új idei rekordot ért el.

Az eurót a kora reggeli 305,61 forint után 304,66 forinton jegyezték este hét órakor. A dollár jegyzése 261,50 forintról 259,12 forintra, a svájci franké 269,51 forintról 267,54 forintra csökkent.

A svájci frankkal szemben pénteken elért árfolyam a forint idei legerősebb jegyzése. A svájci frankkal szemben a forint a hét eleje óta több mint három százalékkal, az év eleje óta pedig közel hét és fél százalékkal erősödött. Az áprilisban 294 forintos svájcifrank-jegyzés közelében elért idei leggyengébb árfolyamához képest pedig kilenc százalékkal erősödött.

A svájci frank árfolyama kezdi megközelíteni a 2015 január 15 előtti szintet, amikor a svájci jegybank eltörölte a frank euróval szemben védett árfolyamküszöbét. A svájci frank árfolyama akkor pár perc alatt 265 forintról 310 forintra szökött fel.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A kamatlábak változatlanok

Szerdán úgy döntött az amerikai Federal Reserve (Fed) Monetáris Bizottsága, hogy meghagyja a kamatot az 1,00–1,25 százalékos szinten. Habár a Fed nem tett közzé konkrét információkat a várt mennyiségi megszorításról (a mennyiségi lazítás programja keretében vásárolt eszközök eladása), azonban jelezte, hogy napirenden van, és hamarosan megkezdődik mérlegének csökkentése.

Hogyan értendő a hamarosan? Valószínűleg erre már a következő ülésén sor kerül, amelyet szeptember 20-án tartanak. Janet Yellen a Fed elnöke kijelentette, hogy a monetáris politika normalizációjának első lépése azzal a feltétellel számol, hogy az amerikai gazdaság minden valószínűség szerint átfogó fejlődést fog mutatni.

„Becslésünk szerint a Fed-nek havi 10 milliárd dolláros ütemben kellene csökkentenie mérlegét, majd ezt a tempót meg kellene sokszoroznia. Ami a kamatlábak változását illeti, az amerikai gazdaság a többszörös növekedésre játszik, azonban a mennyiségi megszorítással karöltve a megszorítás túl agresszívvá válhat.” – mondta az AKCENTA CZ szakértője.

Úgy tűnik, a Fed nem sieti el a kamatemelést, amely abból is látszik, hogy ebben az évben csak egyszer mozdítja el fölfelé a kamatokat.