Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Trump ígéri: nem vonulnak be Szíriába

Az interjút az elnök a Fox televíziónak adta, és szerdán reggel kerül adásba. Részleteket azonban a televízió – helyi idő szerint – már kedden este nyilvánosságra hozott belőle.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Trump keményen beszólt

Trump kifejtette, hogy a múlt héten péntekre virradóra végrehajtott légicsapások sorozata az idlíbi gáztámadásra adott egyszeri válasz volt. „Amit tettem, azt az Obama-kormányzatnak már réges-régen meg kellett volna tennie, s akkor ma Szíria is sokkal jobb helyzetben lenne” – szögezte le.

Majd Bassár el-Aszad szíriai elnököt támadta, akiről korábban – a múlt heti légicsapások bejelentésekor – már kifejtette, hogy megváltozott a véleménye róla. A Foxnak adott interjújában most úgy fogalmazott: „aki gázt vet be, kazettás bombát dob le, és ennek következtében kar nélküli, láb nélküli, arc nélküli gyermekek maradnak a földön, az egy állat”.

Trump hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök árt a világnak azzal, hogy támogatja Aszad elnök rendszerét. „Putyin egy gonosztevőt támogat. Úgy gondolom, ez rossz az egész emberiség, az egész világ számára” – mondta.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Megvan az új külügyi helyettes

Időközben az amerikai kormány bejelentette, hogy Donald Trump elnök megnevezte az új külügyminiszter-helyettest. A jelölt John Sullivan jogász, 2009-ben George W. Bush kormányzatának kereskedelmi miniszterhelyettese, korábban pedig a Pentagon (védelmi minnisztérium) főtanácsnoka volt.

Az 57 éves Sullivan jelenleg egy washingtoni ügyvédi iroda tulajdonos-partnere, aki jelentős kormányzati tapasztalatokkal rendelkezik. A jelöléséről kiadott Fehér Ház-i közlemény megemlítette, hogy Sullivan a Mayer Brown (globális ügyvédi iroda) nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó társelnöke, valamint az Egyesült Államok és Irak közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztésével foglalkozó Üzleti Párbeszéd nevű államközi szervezet elnöke is.