2024 március 04

Trump beadta a derekát, és aláírta az új törvénycsomagot

Áldását adta a törvénycsomagra

Donald Trump zárt ajtók mögött írta alá – és emelte ezzel törvényerőre – a múlt héten a kongresszus mindkét háza által elsöprő többséggel megszavazott szankciós törvénycsomagot. A képviselőház kedden 419:3 arányban, a szenátus pedig csütörtökön 98:2 arányban voksolt a törvénycsomagra.

Az Oroszország elleni új gazdasági szankciókat a tavalyi amerikai választási folyamatba történt, Moszkva által cáfolt orosz beavatkozással, valamint a Krím-félsziget 2014-ben történt bekebelezésével és Moszkva Szíriában játszott szerepével indokolták a törvényhozók. Emellett új szankciókat szavaztak meg Irán és Észak-Korea ellen is.

Az elnök jogkörét is korlátozzák

A törvénycsomag egyik fontos cikke megköti az elnök kezét, s korlátozza őt abban, hogy a szankciókat egyoldalúan, saját jogkörében feloldja. A törvény előírja ugyanis, hogy az elnöknek minden olyan döntése előtt, amely „az amerikai külpolitikában jelentős változást hoz”, jelentést kell írnia és engedélyt kell kérnie a kongresszustól.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Rex Tillerson külügyminiszter elpző nap újságíróknak kifejtette, hogy Donald Trump „nem nagyon örült” annak, ahogyan a kongresszus megfogalmazta a törvénycsomagot. Az elsősorban az orosz energetikai szektort érintő, az Európai Unió bírálatát és Moszkva ellenintézkedéseit is kiváltó szankciók aláírása után Donald Trump közleményt adott ki.

Trump alkotmányellenességről beszélt

Ebben leszögezte: tiszteletben tartja a kongresszus döntését, de alkotmányos jogaival összhangban álló intézkedéseket hoz majd. Az elnök szerint a törvény „jelentős mértékben elhibázott”, abban a kongresszus olyan alkotmányellenes intézkedéseket is rögzített, amelyek szűkítik az elnöki hatáskört.

A közleményben Trump reményét fejezte ki, hogy a kongresszus tartózkodik majd „az elhibázott törvény” alkalmazásától, mert ez akadályozná az európai szövetségesekkel történő együtműködést az ukrajnai konfliktus megoldása ügyében. Az elnök ugyanakkor leszögezte: pártfogolja „a teheráni és phenjani lator államok megbüntetését szolgáló kemény intézkedéseket”.

A közleményben az amerikai elnök – kifogásai megfogalmazása mellett – hangoztatta: „problémái ellenére is, a nemzeti egység érdekében” aláírta a törvénycsomagot, és aláírásával világossá teszi azt is, hogy „az Egyesült Államok nem tűr el beavatkozást a demokratikus folyamataiba” és szövetségesei oldalán „fellép Oroszország felforgató tevékenysége” ellen.