2024 május 30

Továbbra sem akarunk génkezelt élelmiszereket

Összefogás nélkül nem megy

A szaktárca közleménye szerint a főigazgató a rendezvényen kiemelte, hogy a GMO-mentes termelési mód évszázados tradíciókra építkezik, Magyarország az egészséges, hagyományos élelmiszerek termelése, fogyasztása mellett kötelezi el magát.

Gyuricza Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a takarmányozáshoz felhasznált génmanipulált szója kiváltása komoly feladat, a mezőgazdasági termelésre vonatkozó átfogó európai fehérjepolitika összefogás nélkül nem valósítható meg. Magyarország 2013-ban ennek jegyében csatlakozott az elsők között a Duna Szója Szövetséghez.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

14 ország

Az FM tájékoztatása szerint a Duna Szója Szövetség és a Kínai Agrártudományi Akadémia közös szervezésében megvalósult Pekingi Szója Kongresszuson a kiemelt magyar megjelenés folytatása annak a munkának, amely a tengeren túlról érkező génmódosított szójaimport kiváltására irányul.

A közelmúltban 14 uniós ország csatlakozott a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és német kollégája által kezdeményezett Európai Szója Nyilatkozathoz, amelynek aláírói vállalják a pillangós növények élelmiszeripari és takarmányozási célú termesztésének ösztönzését – írja közleményében az FM.

A szimpóziumon a NAIK szorosabb tudományos és kutatói tapasztalatcserére építkező kapcsolatokról szóló megállapodást készít elő a Kínai Agrártudományi Akadémiával.