2024 május 23

Tömegoszlatás egy szibériai börtönnél

A Cseljabinszki régió 6-os számú börtönében szombat délután kezdett tiltakozó akcióba körülbelül 250 rab. Kivonultak a folyosóra, ahonnan azóta sem hajlandóak távozni. Céljuk, hogy társaikat kiengedjék a magánzárkákból, ahova a fegyház szabályainak megsértése miatt zárták be őket. A lázadó foglyok emellett verésre és egyéb visszaélésekre is panaszkodnak.

A lázadók a külvilághoz fordultak. A börtönt körülvevő falra „Emberek segítsetek!” szövegű feliratot raktak ki.

Jogvédők arról számoltak be, hogy szombat este körülbelül 300 ember, főként az elítéltek rokonai vonultak a börtönhöz, de a rendőrség speciális egysége, az OMON egyik alakulata szétverte a gyülekezést. Az erőszaknak nemcsak a foglyokat támogatók, hanem vétlen emberek is áldozatául estek. Többen komoly sérüléseket szenvedtek.

A tömegoszlatásnál bevetett rohamrendőrök erőszakos fellépéséről a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség is beszámolt. Az interneten elhelyezett, helyszínen készült videofelvételen egy vérző fejű férfi közölte, amikor kiszállt az autójából, az OMON emberei rárontottak. Okszana Trufanova, a Gulagu.net jogvédő portál koordinátorát is leütötték a gumibottal.

A rendőrség 30 embert vett őrizetbe. A hatóság állítása szerint az esetleges rendbontás megakadályozása miatt oszlatták fel a tömeget. A fegyháznál összegyűltek között alkoholos állapotban lévő emberek is voltak – jelentette ki Anzselika Csirkova, a Cseljabinszki régió belügyi szóvivője, hozzátéve, hogy a börtönőrök nem alkalmaztak erőszakot a tiltatkozó rabok ellen.

A börtönben kialakult helyzet kivizsgálására Kopejszkba érkezett a büntetés-végrehajtás regionális parancsnoka és a helyi ügyészség képviselője. A lázadás nem ért véget, de a hatóság közlése szerint a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják.

Lev Ponomarjov orosz jogvédő emlékeztetett arra, hogy a kopejszki fegyházban 2008-ban négy elítélt halt bele verésbe. Az orosz állami büntetés-végrehajtási szolgálat élére június végén Gennagyij Kornyijenko került, de Ponomarjov szerint az új parancsnok semmilyen komoly változtatást nem hajtott végre a börtönökre jellemző erőszak megszüntetésének érdekében.

www.lenta.ru/news/2012/11/25/evidence

Videó itt:

www.ria.ru/tv_incidents/20121125/912105952.html