Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Tíz év börtön – Elítélték a volt miniszterelnököt

Már három év börtönbüntetését tölti, most pedig ismét hivatali titok átadása miatt ítélték el. Imran Khan indulni akart a pakisztáni parlamenti választásokon, de ez most egyre valószínűtlenebb. Imran Khant tíz év börtönbüntetésre ítélte egy pakisztáni bíróság Imran Khan volt miniszterelnököt és egyik párttársát. Bűnösnek találták őket hivatali titkok kiszivárogtatásában. Zulfiqar Bukhari, a kán pakisztáni Tehreek-e-Insaf párt szóvivője szerint a bíróság egy rabalpindi börtönben hirdette ki az ítéletet.

Khan, akit 2022 áprilisában a parlamenti bizalmi szavazás leváltott, már börtönbüntetését tölti egy vesztegetési ügyben. A 71 éves Khant 2023. augusztus 5-én három év börtönbüntetésre ítélték. 2018-tól 2022-ig tartó miniszterelnöksége alatt állami ajándékok illegális értékesítésével vádolták. Az egykori krikettsztár különböző bíróságokon küzd azért, hogy kiszabaduljon a börtönből – írja a der spiegel című pőritikai portál, czl/AP/Reuters hírügynökségekre hivatkozva.

A legutóbbi döntés Pakisztánban a február 8-i általános választások előtt született . Khan valójában azt tervezte, hogy vezeti pártját az általános választási kampányban. Ott ősi riválisával,  Nawaz Shariffel , egy másik volt miniszterelnökkel akart versenyezni.

De ha meggyőződését nem vonják felül, Khan nem vehet részt a választáson. Jelenleg nem szerepel a szavazólapon. Pakisztán megtiltja a büntetőítélettel rendelkezőknek politikai párt vezetését, választásokon való részvételt vagy közhivatalok betöltését.

Khan riválisa, Navaz Sarif egykor Pakisztán miniszterelnöke is volt. 1999-ben Sharifot puccs támogatta, majd egy 2017-es bírósági ítélettel ismét kikényszerítették hivatalából. 2023 októberében Sharif hazatért négyéves száműzetéséből, hogy segítsen pártjának hatalmon maradni.