2024 július 20

Új lendületben a magyar űripar

Balatonfüreden rendezték meg pénteken az I. Hazai Űrkongresszust, melyen részt vett Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára – tájékoztatta a tárca az MTI-t pénteken.
Magyarország Európai Űrügynökséghez (ESA) történt csatlakozásának köszönhetően 2015 óta jelentősen bővültek a hazai űrtevékenység anyagi forrásai, az ESA felzárkóztatást segítő programja keretében pedig jelentősen növekedett a hazai közreműködők részvétele az európai programokban. Stratégiai cél a nemzetközi kapcsolataink szélesítése az űriparban is, ezért egyre több ESA programba kívánunk bekapcsolódni – hangsúlyozta előadásában az államtitkár. A közlemény szerint a pénteki konferencia jó alkalmat kínált a résztvevők számára üzletfejlesztési és partnerségi tapasztalatcserére és űripari tevékenységük bemutatására is. A szakmai előadások mellett minden korosztály számára változatos programokkal készültek a szervezők, így például kolonizációs növény kóstoló, óriás térkép bemutató és VR programok is színesítették a konferenciát.

Jelen volt Farkas Bertalan, Magyarország első űrhajósa valamint a következő magyar űrhajós Kapu Tibor kutatóűrhajós és a tartalékos kutatóűrhajós, Cserényi Gyula is. Fábián Gergely felkérte a hazai űripari szereplőket, hogy vegyenek részt a minisztérium által indított űripari konzultációban, amely segíteni fogja a felelős minisztériumok munkáját a követendő stratégiák kidolgozásában valamint a szektor fejlesztésében – írta közleményében az NGM.