2023 március 31

Támogatást ígér Brahiminak az EU

Ashton, aki az előző napon eszmecserét folytatott Brahimival, e hét pénteken és szombaton Nicosiában az EU-országok külügyminisztereinek kötetlen tanácskozásán vesz részt, ahol áttekintik a szíriai helyzetet is.

Brahimi kedden New Yorkban, az ENSZ Közgyűlése előtt felszólalva elképesztőnek mondta a szíriai harcok áldozatainak számát. Egyes – pontosan nem ellenőrizhető – becslések szerint a 17 hónapja kirobbant konfliktusban eddig 26 ezren haltak meg, akik kétharmada polgári személy volt.

Ashton sajtóirodájának szerdai közleménye szerint az EU felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait és valamennyi érintett felet, hogy adják meg a szükséges támogatást az új megbízottnak.

Brahimi annak nyomán lett az ENSZ és az Arab Liga szíriai megbízottja, hogy elődje, Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárnak nem sikerült elfogadtatnia rendezési tervét, és lemondott. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az oroszok és a kínaiak mindeddig ellenálltak annak, hogy a kikényszerítő jogkörrel is felruházott világszervezeti testület keményen fellépjen a saját lakossága ellen lényegében hadat viselő damaszkuszi rezsimmel szemben.