2024 március 04

Svájcban stagnál a munkanélküliség, a németeknél rengeteg a betöltetlen állás

Svájcban 3 éve volt ilyen alacsony a ráta

A kedden ismertetett adatok szerint a júliusi ráta a júniusi 3 százalékos szinten maradt, amely 2014 október óta a legalacsonyabb munkanélküliségi arány Svájcban.

Idén júliusban 133 926 regisztrált munkanélküli volt Svájcban, ami 5384 fő (3,9 százalék) csökkenés tavaly júliushoz képest.

Júliusban a 15-24 év közöttiek körében a munkanélküliek száma 1555-tel 15 663-ra emelkedett júniushoz képest. Éves összevetésben a munkanélküliek száma 8,4 százalékkal esett a korosztályban.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Újabb rekord Németországban

A csaknem 1,1 millió betöltetlen álláshelyből 938 ezer volt a nyugatnémet területen, míg 261 ezer Németország keleti felében.

Az első negyedévben még 1,064 millió betöltetlen álláshelyből 824 ezer volt a nyugatnémet területen, míg 240 ezer Németország keleti felében. Már ez az adat is rekordot jelentett.

A második negyedévben a betöltetlen álláshelyek csaknem kétharmadára szakképzett munkaerőt kerestek, mintegy 16 százalékára felsőfokú végzettséggel rendelkezőt, míg 20 százaléka nem igényelt szakképzettséget.

Különösen a kis- és közepes vállalatok kerestek nagy számban szakképzett munkaerőt. A kedden közzétett számok a cégek körében végzett reprezentatív felmérés eredményei, az Institut für Arbeitsmarkt und Berufsforschung (IAB) évente négy alkalommal végez ilyen kutatást, az idei második negyedévre vonatkozóan mintegy 7 ezer munkaadó válaszait összesítették a nürnbergi intézet elemzői.