Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Rekordon az amerikai adósság

24 milliárd dollárba került a politikusok vitája

Csaknem egy százalékkal csökkentette az amerikai gazdaság növekedését és legkevesebb 24 milliárd dollár veszteséget okozott az Egyesült Államoknak a szövetségi kormányzat részleges leállása – közölte múlt héten a Standard’s hitelminősítő.

Az amerikai kormány és a törvényhozás múlt héten elért megállapodása szerint jövő február 7-ig felfüggesztik a szövetségi adósságkorlátot. A limitet akkor elvileg emelni kellene új törvénnyel, de ennek híján is a pénzügyminisztérium, rendkívüli felhatalmazásokkal, e dátum után is jó ideig törlesztheti az adósságot.

Május óta – amikor, szintén több hónapos felfüggesztés után, életbe lépett a múlt héten lejárt, 16,999 billió dolláros adósságplafon – a pénzügyminisztérium óvatosságból 16,7 billió dollár körül tartotta az adósságot, de ez csak fontos finanszírozások elhalasztásával sikerült.

A múlt heti felfüggesztés után a pénzügyminisztérium feltöltötte mindenekelőtt a szövetségi nyugdíjprogramokat és más állami alapokat, és ettől két nap alatt új csúcsra nőtt az adósság.

Az adósságplafon felemeléséhez kapcsolódó politikai csatározások azonban ráirányították a figyelmet a világ legnagyobb gazdaságának sokkal mélyebb problémáira is.