2024 június 21

Reggeli induló – 05.19.

Piaci hullámok

Kétheti mélypontra csökkentek a vezető nyugat-európai indexek csütörtökön, mert a fokozódó amerikai belpolitikai bizonytalanságok erősen visszavetették a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát. A nap vesztesei a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, a szektor alindexe több mint 1 százalékkal csökkent. Az autógyártók árfolyamát megnyirbálta a Fiat Chrysler körüli huzavona.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Budapesten viszont a BUX 382,36 pontos, 1,12 százalékos emelkedéssel zárt, és 34528,85 ponttal ismét történelmi csúcsot döntött. A magyar tőzsde jó eredménye elsősorban a Mol és a Richter kimagasló teljesítményének köszönhető; emellett az OTP is pluszban zárt, a vezető papírok közül csak a Magyar Telekom veszített értékéből.

Az USA-ban mínusszal indították a kereskedést, de nap végére sikerült feltornázni az indexeket. A Trump körüli bizonytalanságok ugyan negatívan hatnak, de elemzők szerint ameddig gazdaság helyzetét mutató adatok és a vállalatok teljesítménye kedvezőek, nem kell attól tartani, hogy megtörik a tőzsde lendülete.

A brazil piacokon viszont a káosz uralkodott el. Meredeken csökkent a brazil részvények és kötvények ára, illetve a nemzeti valuta értéke csütörtökön az újabb mély belpolitikai válság kirobbanásának következményeként. A Sao Paoló-i tőzsdén felfüggesztették a kereskedést. A válságot a Petrobas körüli korrupciós botrányok robbantották ki.

Vitték a pénzt a mínuszok
A Bloomberg kiszámolta, hogy a szerdai nagy piaci mínuszok mekkora veszteséget okoztak a világ milliárdosainak. A világ ötszáz leggazdagabbja 35 milliárd dollárral lett szegényebb. A vizsgált csoport vagyona így is mintegy 4900 milliárd dollár. A nagy „vesztesek” közé tarozik Bill Gates, mark Zuckerberg és Jeff Bezos is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Vállalati hírek

És ha már Zuckerberget emlegettem, kapott egy 110 millió eurós büntetést a Facebook. Az Európai Bizottság azért szabta ki a pénzbírságot, mert az amerikai vállalat „félrevezető és téves információkat” közölt a Whatsapp üzenetküldő szolgáltató 2014-es felvásárlásakor. Egyébként olcsón megúszták, mert a bevétel 1 százalékát is kiszabhatta volna a testület bírságként.

Európai érdekeltsége, az Opel eladása után újabb külföldi piacokról vonul ki a General Motors (GM) költségei csökkentése érdekében és azzal a szándékkal, hogy jövedelmezőbb piacokra összpontosíthassa figyelmét. Így a dél-afrikai és indiai gyártóegységeit is bezárja.

Elon Musk szerint a Tesla részvényei túlértékeltek. Idén a vállalat részvényárfolyama már 45 százalékkal emelkedett, és május 10-én történelmi csúcsot ért el. Értékeltsége meghaladta az 50 milliárd dollárt, amely nagyobb, mint a GM-é. Termelése jóval kisebb, és a nyereségessége sem indokolja ezt a magas árfolyamot. Erre az ellentmondásra mutatott rá Musk tegnapi nyilatkozatában.

Atomos üzletek

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opimus és Konzum az energetika felé nyitott. Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb, a világ 8 országában jelenlévő hagyományos és nukleáris erőművi, vízkezelési- és vegyipari mérnöki, illetve kivitelezői tevékenységgel foglalkozó vállalatával lépett stratégiai partnerségre a két cég.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett bejelentés értelmében a cseh Královopolská Ria magyarországi leányvállalatában a két tőzsdei cég összesen 51 százalékos, többségi befolyást szerez. Ellenzéki politikusok szerint a paksi bővítésből hasítana ki megrendeléseket a két cég.

Vizsgálatot kapott Trump

Ismét több mint százmilliárd dollár értékben készül fegyvereket eladni az Egyesült Államok Szaúd-Arábiának. A fegyverüzletről szóló – tíz évre érvényes – megállapodást várhatóan Donald Trump elnök hétvégi szaúd-arábiai látogatásakor jelentik be. Amerikai sajtóinformációk szerint több fegyvereladási megállapodásról is szó van, s a végső összeg elérheti a 300 milliárd dollárt is.

Az amerikai kormányzat csütörtökön hivatalosan elindította az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának folyamatát abban a reményben, hogy kedvezőbb feltételeket tud kiharcolni az amerikai feldolgozóipari vállalkozások és munkások számára. A Kanadával és Mexikóval korábban kötött egyezményt Trump már a kampányban sokat bírálta, és többször is megígérte annak felülvizsgálatát.

Trump szerint a történelem legnagyobb egyéni boszorkányüldözése, hogy különleges ügyész vizsgálja azt, az orosz kormány hogyan próbálta befolyásolni a tavalyi amerikai elnökválasztást. A feladattal Robert Mueller volt FBI-igazgatót bízta meg az igazságügy-minisztérium. Az amerikai elnök meg van győződve arról, hogy a vizsgálat azt mutatja majd, nem volt összejátszás. A Reuters viszont arról írt, hogy Michael Flynn és Trump több más tanácsadója a választási kampány utolsó hét hónapjában legalább 18-szor lépett kapcsolatba az oroszokkal.

Korlátozott bevándorlás

A kormányzó brit Konzervatív Párt csütörtökön nyilvánosságra hozott választási programja szerint az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnésével egy időben kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról és a vámunióból is, emellett számszerű korlátozásokkal készül szabályozni az EU-tagállamokból érkezők bevándorlását.

May a jelenlegi 270 ezerről néhány tízezerre csökkentené az éves nettó bevándorlást, vagyis azt a számot, ami a szigetországban munkát vállaló külföldiek és az onnan távozók különbségét jelenti.

Új program a kormánytól

A legfrissebb adatok szerint a befektetési alapok vagyona 62 milliárd forinttal, 1,1 százalékkal emelkedett áprilisban.

Tegnap Lázár János megtartotta szokásos kormányinfóját. Ezen elmondta, hogy a közeljövőben családtámogatási intézkedéssorozatot jelent be a kormányfő a gyermekvállalási kedv ösztönzéséért. A kabinet célja, hogy 2030-ra mintegy 30 ezerrel emelkedjen az évente született gyermekek száma a jelenlegi 93 ezerről. Az Európai Parlament szerdai határozatával kapcsolatban kijelentette, hogy komoly vitákra számít az EU-val, és lesznek olyan kérdések, amelyekben nem lehetséges az együttműködés.

Mire figyel ma a piac?
Ma itthon jelenti a KSH a friss kereseti adatokat, az euróövezetből fogyasztói bizalmi index érkezik.