Rendkívüli Hírek:

2023 május 30

Összejött a plusz a nap végére Amerikában

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 5,27 ponttal, azaz 0,03 százalékkal 16 ezer 7781,01 pontra erősödött. Az S&P 500-as mutató 1,62 ponttal, vagyis 0,08 százalékkal 1937,78 pontra emelkedett. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 10,45 ponttal, 0,24 százalékkal 4321,11 pontra tornázta fel magát.

Délután csökkenéssel kezdtek az amerikai indexek leginkább az iraki harcok okozta aggodalom miatt. Estére megnyugodtak a kedélyek, inkább a gazdasági adatokra és a vállalati hírekre koncentráltak a befektetők. A részvények emelkedését a makrogazdasági hírek segítették. A lakásépítők országos szövetségének adatai szerint január óta nem látott szintre nőtt a bizalom a lakásépítők közt, és májusban az amerikai ipari termelés is 0,6 százalékkal bővült.

Kedden veszi kezdetét az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kétnapos ülése, amelynek végén, azaz szerdán este a Fed nyíltpiaci bizottsága dönt az amerikai alapkamatról is. Fontos kérdés még, hogy a Fed változtat-e kötvényvásárlási programján, illetve módosítja-e a munkanélküliségi rátához és az inflációhoz kapcsolódó célszámait.

A következő két napon a Fed tanácskozása lesz a legfontosabb hatással az amerikai részvénypiacokra, de komolyabb fejlemények esetén az iraki és az ukrajnai helyzet is újra felértékelődhet.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]