2024 május 20

Örültek a piacok az EKB új kötvényvásárlásainak

Quaestor-elemzés – Az Európai Központi Bank (EKB) tegnapi ülésén 0,75%-on hagyta alapkamatát. A monetáris tanács nem változtatott sem az 1,50%-os hitelkamaton, sem pedig a 0,00%-os betéti kamaton. Az elemzői várakozások megosztottak voltak, ugyanis a Bloomberg által megkérdezett 58 elemzőből 30-an 25 bázispontos kamatcsökkentést, míg 28-an kamattartást vártak. Az elemzők többségét tehát mondhatni, meglepte a kamattartás. Az ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi, az EKB elnöke elmondta, nem volt itt az ideje a kamatszint változtatásának. A kamatdöntő ülésen egyelőre nem esett szó újabb hosszú lejáratú likviditásnövelő programról sem, vagyis egy harmadik LTRO beindításáról.

A gazdasági kilátásokról:

Draghi azt mondta a gazdasági folyamatokról, hogy az eurozóna gazdasági teljesítménye gyenge maradhat. A pénzpiaci bizonytalanság továbbra is beárnyékolja a gazdasági kilátásokat. Ha erősödik a bizonytalanság, akkor tovább romlanak a növekedési kilátások és mérséklődhet az inflációs nyomás is. A gazdaság csak nagyon lassan térhet magához, mivel az adósságok törlesztése, a gazdasági szereplők egyéni pénzügyi mérlegének javulása, eltarthat még egy ideig. A magas munkanélküliség, a világgazdaság lassulása is hátráltatja az eurozóna felépülését.

A jegybank stábja a korábbi -0,5%/+0,3% közötti sávból -0,6%/-0,2% közöttire rontotta az idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát. 2013-ban -0,4%/+1,4% közötti sávban alakulhat a GDP-növekedés. Az infláció idén 2,4-2,6% között mozoghat, jövőre pedig 1,3-2,5% között ingadozhat. Az infláció 2% alá ereszkedhet 2013-ban, de 2% felett maradhat még az év hátra lévő részében. Az inflációs várakozások stabilak.

Az EKB ismertette új kötvényvásárlási programját:

A korábban kiszivárogtatott információkat teljes egészében megerősítette a jegybankelnök, azaz megszületett a döntés az EKB új kötvényvásárlási programjáról. A nyíltpiaci programot „Outright Monetary Transactions”-nek (OMT-nek) nevezték el, amely teljes egészében felváltja a korábbi heti kötvényvásárlási programot, az SMP-t. Mivel az SMP már hónapok óta szünetel, így az EKB úgy döntött, megszűnteti, leállítja azt. Az SMP keretén belül vásárolt kötvényeket a jegybank lejáratig tartja, el nem adja. Az új kötvényvásárlási programot egy kivétellel, szinte valamennyi monetáris tanácstag támogatta.

Az EKB elsődleges feladata az árstabilitás védelme, de a kötvényhozamok széttartása, a kötvénypiac szétzilálódása veszélyezteti a monetáris transzmissziós mechanizmust. A kötvényvásárlások segítenek csökkenteni a feszültséget és a torzulásokat. Az EKB a törvény adta keretek között cselekszik, amely hatékonyságában bízik a monetáris tanács. Draghi nyomatékosította, hogy nem megalapozott az euroövezet szétesésére spekulálni, az euró visszafordíthatatlan. Kerül, amibe kerül, az EKB megtesz mindent az eurozóna egységének megőrzéséért.

Az OMT működésének feltételei, részletei az alábbiak:

– Az EKB korlátlan mennyiségben vásárolhatja a periférikus tagállamok kötvényeit a másodlagos piacon. Az elsődleges piacon történő kötvényvásárlással az EKB túllépne a hatáskörén.

– A vásárlások során 1-3 éves lejáratú kötvények jöhetnek szóba.

– Az EKB sterilizálni fogja a kötvényvásárlásokat, vagyis jegybanki tendereken megpróbálja bevonni a szükséges piaci forrásokat fedezetként, így az OMT nem számít klasszikus pénznyomtatásnak.

– Az EKB-nak nem szánnak első rangú hitelezői státuszt, vagyis államcsőd esetén vélhetően nem csorbulnak a magánbefektetők jogai.

– Az uniós mentőalapokat fel kell készíteni arra, hogy az elsődleges piacon vásárolhassák a hosszú lejáratú államkötvényeket. Ez tulajdonképpen alapfeltétele a jegybanki kötvényvásárlásoknak.

– Az EKB szabadon, teljesen egymaga dönthet, hogy mikor, mennyi kötvényt vásárol és azokat mikor adja el. Az EKB függetlensége garantált, a feltételeket az EU és az IMF határozzák meg, amelyek teljesülése esetén a jegybank kötvényvásárlásokkal csillapíthatja a kedélyeket.

– A Nemzetközi Valutaalappal (IMF-fel) is egyeztetnek a kötvényvásárlásokról.

– Az EKB nem szabott meg hozamplafont, hozamfelárat, sem pedig volatilitást, vagy likviditási feltételeket, de nyilván ezek figyelembe vétele mellett dönt majd a kötvénypiaci intervencióról.

– Az EKB a kötvényvásárlásoknál nem veszi figyelembe az adott ország hitelminősítését, de a kötvényvásárlások szigorú feltételekhez kötöttek.

– Az új kötvényvásárlások sokkal nagyobb nyilvánosságot és transzparenciát kapnak. Ebben is különböznek például az SMP-től, vagy más kötvényvásárlási programoktól. Az OMT méretéről és piaci értékéről hetente fognak közölni részleteket, de azt, hogy mely országok kötvényeit vették, milyen mennyiségben és milyen átlagos futamidővel, azt havonta közlik.

A kamatdöntés piaci hatásai:

A kamatdöntési közlemény alatt és azt követően 0,7-0,8%-os árfolyamkilengést mutatott az EUR/USD árfolyam (kb. 1,2650-1,2560 között ingadozott). A 10 éves olasz kötvényhozamok több mint 25, a hasonló futamidejű spanyol és portugál hozamok átlagosan 39, a görög hozamok pedig 15 bázisponttal csökkentek. A német XETRA DAX 30 tőzsdeindex április óta nem látott magasságokba szökött, több mint 2,8%-kal emelkedett, a brit FTSE 100 1,9, a francia CAC 40 2,9, a spanyol IBEX 5, az olasz MIB tőzsdeindex pedig 4,3%-os pluszban zárta a kereskedési napot.