2024 május 27

Óriási parádéval zárulnak a londoni játékok

A szervezők egymilliós ünneplő tömeget várnak a hétfő délutáni londoni parádéra. A felvonulás négy kilométeres útvonalán, amely a londoni City polgármesterének hivatalától – Mansion House – az első számú londoni királyi rezidenciáig, a Buckingham-palotáig vezet, 21 nyitott tetejű emeletes városnéző busz viszi végig a brit olimpiai és paralimpiai csapatok 830 versenyzőjét és edzőjét.

A brit olimpikonokat II. Erzsébet királynő legfiatalabb gyermeke, a 48 esztendős Eduárd, Wessex grófja – a Brit Paralimpiai Bizottság fővédnöke – üdvözli majd, de nem hivatalos értesülések szerint jelen lesz Vilmos herceg, a brit trón várományosa – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia -, és felesége, Katalin hercegnő is.

A parádéra összegyűlő tömegnek és az olimpikonoknak lesz mit ünnepelniük, a 2012-es londoni olimpiai és paralimpiai játékok ugyanis az utóbbi évszázad legnagyobb brit olimpiai sikersztorijának bizonyultak.

A brit sportolók összesen 183 érmet nyertek az olimpiai és a paralimpiai versenyeken a 2008-as pekingi játékokon begyűjtött 149 érem után. Az idei brit éremgyűjteményt 29 olimpiai és 33 paralimpai arany gazdagítja. A brit versenyzők az olimpián három, a paralimpiai játékokon kilenc új világrekordot állítottak be.

A versenyek közvetítését 50,2 millió brit tévénéző figyelte legalább negyedórán át – ez az időtartam a nézettségi mérések alapegysége -, vagyis a játékok Nagy-Britannia teljes lakosságának 87 százalékát ültették a képernyők elé. A brit televíziózás eddigi történetében nem volt még egy esemény, amely ilyen érdeklődést vonzott volna.

A versenyhelyszínekre is országnyi tömeg látogatott ki. A olimpiai rendezvényekre 8 milliónál több, a parlalimiai versenyekre 2,7 millió belépő kelt el; ez utóbbi 50 százalékkal több a pekingi paralimpiai játékokra eladott jegyek számánál.

A londoni olimpiai és paralimpiai játékok költségvetése 9,3 milliárd font (3400 milliárd forint) volt. Az összeg zömét államháztartási forrásokból, az állami lottójáték bevételeiből, valamint a Londonban élők városi adóiból fedezték.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap szerkesztőségi kommentárja szerint nyilván lesznek olyanok, akik azt mondják majd a versenysorozat vasárnapi zárása után, hogy ezt a közpénzt más, érdemesebb célokra is el lehetett volna költeni. A kormányok azonban előszeretettel költik az adófizetők pénzét kevésbé nemes ügyekre is. A brit kormány évente 683 milliárd fontot költ, ami hetente több mint 13 milliárd font közkiadásnak felel meg. A játékok költségei több évre elosztva eltörpülnek e tételek mellett, és a londoni olimpiára még nagyon sokáig emlékezni fog a világ – írta vasárnapi szerkesztőségi cikkében a patinás brit lap.