2024 április 24

Óriási lehetőségek az egyiptomi gazdaságban

Egyiptom az elmúlt év legjobban teljesítő feltörekvő piaca volt, és az ország kilátásai egyre ígéretesebbek. A júniusban megválasztott Mohamed Morsi elnök hatalomra kerülése óta átvette a katonai tanácstól az elnöki hatásköröket és egy politikailag és vallásilag is független technokrata kormányzatot alakított ki. A következő 3-4 hónapban további előrelépések várhatóak politikai fronton. Az alkotmány véglegesítése és népszavazáson való elfogadása, majd az azt követő parlamenti választások jelentős mérföldkövek lehetnek a demokratikus átalakulás felé vezető úton.

Czakó Ágnes, az OTP Alapkezelő részvényelemzője szerint Egyiptomnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a következő évek kiemelkedően teljesítő piacai között lehessen. Az IMF a 2013 és 2017 közötti időszakra átlagosan évi 5,5%-os GDP növekedést prognosztizál, amely meghaladja a többi fejlődő piac és a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) régió átlagát is.

Ennek alapja lehet, hogy a gazdaság több lábon áll, és a stabilan, évente 2%-kal növekvő 85 millió fős népesség pedig széles fogyasztói bázist generál. Az OTP Afrika Részvény Alap emiatt különös figyelmet fordít Egyiptom ígéretes vállalataira a részvénykiválasztásnál. Az ország vezetése strukturális és szociális reformok révén próbálja elérni az általános életminőség javulását, amely további termelékenység és fogyasztásnövekedést generál. Mindezek mellett pedig jelentős szerepet kap az új beruházások ösztönzése, amelyet a tárgyalás alatt lévő, 4,8 milliárd dolláros IMF hitel és Qatar azon vállalása is bizonyít, amely szerint 18 milliárd dollárt fektet be egyiptomi turisztikai és ipari projektbe az elkövetkező 5 évben.

A politikai kiszámíthatóság növekedése és a javuló makrogazdasági helyzet révén fokozatosan nő az országgal szembeni külföldi befektetői bizalom. Ezt erősíti Morsi elnök Brüsszelben tett látogatása, valamint az amerikai tárgyalások is, amelyek egyértelműen jelzik a nyugat felé való nyitást. Az elmúlt évben tapasztalt részvénypiaci emelkedés ellenére továbbra is kedvező értékeltségen forognak az egyiptomi részvények, és nem mellesleg a feltörekvő régió átlagát meghaladó profitnövekedést kínálnak, így ideális befektetési célpontok az OTP Afrika Alap számára.