2024 április 24

Ömlik a pénz a kötvényalapokba

Mannaként hullott az égből a kötvénypiacokra a Fed által bejelentett QE3-as program, melynek keretében havi 40 milliárd dollár értékben vásárolnak jelzáloggal fedezett eszközöket. A pénzpumpa nemcsak a tengerentúli kötvénypiacot stimulálja, a megnövekedett kockázatviselési hajlandóság a feltörekvő piaci részvényalapoknak is jól jön.

Előre bespájzoltak a kötvény mamutok

A világ három legnagyobb kötvényalapját (Pimco, TCW, DoubleLine) kezelő cégek stratégiája bizonyult nyerőnek – hangsúlyozta Horváth Ákos, az Equilor elemzője, mondván, ezek az alapok még a Fed bejelentése előtt elkezdték vásárolni a piacon forgó állami garanciával ellátott jelzálogkötvényeket. Így a jelzálog kötvények hozamcsökkenésével jelentősen felülteljesítették a versenytársakat, mivel az amerikai kötvénypiacon eleve alacsony hozamszintekkel találkoztunk az év korábbi időszakaiban. Mint mondta, a „csupán” 7,4 milliárd dollárt kezelő TCW Total Return Bond Fund nevezetű alap eszközeinek 80 százaléka a fent említett jelzálogkötvényekben nyugszik, aminek köszönhetően az évesített hozama jelen pillanatban 10,68 százalék – dollár alapon. De Bill Gross, az iparág nagyágyúja által kezelt 272,5 milliárd dolláros Pimco Total Return Bond Fund alapnak sem kell szégyenkeznie 8,61 százalékos hozamával. A sort 7,89 százalékos növekménnyel a DoubLine Total Return Bond Fund zárja.

Egy tipp: Pimco vétel

A jelen sikerei a jövőben is fennmaradhatnak a Pimco esetében – vélekedett Horváth Ákos, hiszen a hozamcsökkenés tovább folytatódhat. No, nem a Fannie Mae által kibocsátott, és állami garanciával ellátott kötvényekre gondoljunk elsősorban. E termékek júliusban még 2,48 százalékos hozammal forogtak, jelenleg viszont csupán 1,5-2,25 százalékkal kecsegtetnek. Sokkal inkább a visszafizetési kockázatot hordozó államilag nem fedezett jelzálogkötvények esetében lehet további jelentős árfolyam-növekedésre számítani. A nemrég még 15 százalékon forgó papírok jelenleg 5-6,5 százalékos hozamot ajánlanak. A statisztikák alapján Bill Gross is erre rendezkedett be. A Pimco Total Return Fund amerikai államkötvény-kitettsége és a fix kamatozású kötvények súlya 9 százalék, az inflációkövető TIPS papírok súlya pedig 12 százalék volt augusztus végén. A szektor által leginkább követett Barclays Aggregate Bond indexben az államkötvények súlya ehhez képest nagyjából 36 százalék. Mindezek fényében az Equilor elemzői a Pimco Total Return Fund vételét ajánlják, bízva a hozamok további csökkenésében.

A feltörekvő piacok is jól járnak

A feltörekvő piaci részvényalapok is profitálnak a megnövekedett kockázatvállalási hajlandóságból. Az elmúlt héten 1,26 milliárd dollár áramlott ezekbe az alapokba. Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája úgy véli, ebben nemcsak a Fed QE3-nak lehet szerepe, de az EKB intézkedéseinek és az EFSF alap zöld lámpájának is. Hogy mit jelenthet mindez magyar szempontból? Móró arra hívta fel a figyelmet, hogy a feltörekvő piacok esetében nagyon nem mindegy, hogy ázsiai vagy kelet-európai alapokba folyik a pénz, ugyanis sok függ attól, mennyi a magyar papírok súlya egy adott portfólióban. Szerinte azzal lehet kalkulálni, hogy minden, a feltörekvő piacokra áramló egymilliárd dollárból körülbelül 3 millió dollár, nagyjából 600 millió forintnak megfelelő összeg csapódhat le a magyar piacon. Azt is észre kell venni – tette hozzá -, hogy nem lehet mindent a jegybanki stimulusokkal magyarázni, mert például a Mol emelkedése a finomítói marzsinok tágulásának köszönhető, melyek nyomán, a tengerentúlon és a kontinensen is vásárolják a befektetők a finomítói papírokat.