2024 május 27

Ókori stadion romjait tárják fel

A stadion márványból épült és negyvenezer néző befogadására volt alkalmas. A szakemberek szerint ez Anatólia legjobb állapotban fennmaradt ókori stadionja – olvasható a Hürryet Daily News angol nyelvű török lap online kiadásában.

A görög telepesek által alapított Magnesia ad Maeandrum feltárásai 28 éve kezdődtek, a munkálatokat Orhan Bingöl professzor, az Ankarai Egyetem régészeti tanszékének vezetője irányítja. Az ásatásokban a török szakemberek mellett német régészek is részt vesznek.

A korábbi ásatások során feltártak két gümnasziont, amelyek az ókori Görögországban az atléták edzőhelyei voltak. A Kr.e. V. századtól kezdve egyre összetettebb építménnyé nőtték ki magukat: a teret (perisztüludvart) oszlopokkal vették körbe, ehhez különféle, tisztálkodásra, tanulásra szolgáló termek csatlakoztak. Az épületeket csarnokokkal, mulatóhelyekkel, fürdőkkel vették körül. Később, a Kr.e. IV. századtól kezdve az intézményes elméleti oktatást adó filozófiai iskolákat is gümnaszionnak hívták.

Napvilágra került egy félbehagyott színház nézőtere, a theatron, és megtalálták Artemisz, a Hold és a vadászat szűz istennőjének szentélyét is.