2024 május 24

Nyélbe ütheti Csányi a bizniszt

Mind a KITE-csoport (KITE Zrt. és az általa irányított vállalkozáscsoport), mind a Csányi-csoport (a Csányi Sándor által irányított vállalkozáscsoport) végez vetőmagokhoz, műtrágyákhoz, növényvédő szerekhez és terményekhez (azon belül a gabonafélékhez és olajos magvakhoz) kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet.

A GVH megállapította, hogy a gabonafélék kereskedelmében a két vállalkozáscsoport együttes érintett magyarországi piaci részesedése nem éri el a 20%-os mértéket. A műtrágyák, valamint a vetőmagok, a növényvédő-szerek és az olajos magvak kereskedelmében a két vállalkozás együttes érintett piaci részesedése meghaladta a 20%-ot, azonban a Csányi-csoport részesedése lényegesen kevesebb, mint 5%.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A GVH úgy ítélte meg, hogy az érintett piacokon nincs ok versenyaggályra, figyelemmel a piaci részesedésekre, a csekély mértékű részesedés növekményre (minthogy a Csányi-csoport részesedése rendkívül alacsony ezekben az átfedő szegmensekben), illetve a piaci szereplők (versenytársak, vevők) álláspontjára.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciókat.