2024 június 14

Ha ide megyünk nyaralni, perkálhatunk

A gyerekekre nem vonatkozna

Az adó mértékét aszerint határoznák meg, hogy a vendég hány éjszakára marad, és szálláshelyének milyen a besorolása. Fizetniük kellene azoknak is, akik tengerjárókon érkeznek a szigetekre és az éjszakát is a hajón töltik. A gyerekekre nem vonatkozna az adó.

Egy átlagos, nyolcnapos tartózkodás egy négy tagú családnak, két 14 év alatti gyerekkel 16 euró idegenforgalmi adót jelentene a kormány számításai szerint.

Sok bevételt remélnek

Francina Armengol a Baleári-szigetek elnöke az adóval kapcsolatos elképzeléseket azzal indokolta, hogy az autonóm közösség anyagi forrásai meglehetősen szűkösek, de ahhoz, hogy a turizmus továbbra is a gazdaság motorja legyen, beruházásokra van szükségük.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az adókból 50 és 80 millió euró közötti bevételt remélnek, amelyet a környezet és a kulturális örökség védelmére, valamint a turisztikai ágazat minőségének javítására fordítanának.

Nagyon népszerű

Spanyolország a világ legnépszerűbb turistacélpontjai között szerepel évről-évre, idegenforgalmi adó azonban csak Katalóniában van 2012 óta. A Baleári-szigeteken 2002-ben ugyan bevezettek egy napi 1 eurós turisztikai adót, de azt 2003-ban a választásokat követően az új kormány megszüntette.

Az Ibériai-félszigettől keletre található szigetcsoportra évente mintegy 13,5 millióan érkeznek, főként németek és britek. Barcelona és Madrid után Mallorca a legkedveltebb turisztikai úti cél Spanyolországban.