2024 július 25

Nemzetközi forintkötvényt bocsátott ki a beruházási bank

A kibocsátás vezető kezelője az UniCredit AG volt. A deviza-diverzifikációt célzó programban a román lejben és cseh koronában végrehajtott korábbi kibocsátások után ez volt a harmadik tranzakció. A kötvényeket 11 befektető vásárolta meg, 7 magyar – bankok, vállalatok és vagyonkezelők -, 2 német és 2 cseh.

A kötvények 2,25 százalékos éves kamatozása 101 bázispontos részvénykibocsátási felárat jelent a magyar államkötvényekkel szemben – közölte a kibocsátó és hozzátette: ez rendkívül versenyképes, 0,81 százalékos fix kamatozású swap utáni árfolyamot jelent az NBB számára, ami a hosszú távú finanszírozási eszközök terén idén az eddigi legalacsonyabb árfolyam. A magyar forintpiacon összesen több mint 60 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, ami mind belföldön, mind nemzetközi szinten bizonyítja az NBB helyi pénznemekben denominált kötvényei iránt megjelenő piaci keresletet, valamint igazolja a bank iránti erős bizalmat.

A legutóbbi forintügylet egyértelműen mutatja az utat a járvány előtti finanszírozási költségszintek elérése felé – fogalmaz közleményében a bank. A Fitch „A-” minősítése a közelmúltban tovább javította az intézmény által képviselt márka hírnevét, és ez azonnal meg is mutatkozott a kötvényeik iránti fokozott érdeklődésben – jegyezte meg Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke.