2023 január 28

Nem megy ez a bankoknak

A működési tevékenység is mérséklődött

Hollandia legnagyobb bankjának adózott eredménye 29 százalékkal, 1,26 milliárd euróra esett a március végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 1,77 milliárd euróról. A negyedéves eredményt 496 millió euróval gyengítették az új és az eddigieknél szigorúbb szabályozási előírások miatt keletkezett költségek, de mérsékelte a profitot a bank pénzpiaci üzletágának a bevételcsökkenése is.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az adózás előtt nyereség, ami a bank működési tevékenységét jobban jelzi, 29 százalékkal, 1,19 milliárd euróra mérséklődött. A kamatbevétel 2,3 százalékkal, 3,2 milliárd euróra emelkedett, ami kiemelkedő teljesítménynek számít a nagyon alacsony kamatok mellett.

2014-ben az ING csoporttól teljesen függetlenedett a biztosítással foglalkozó NN csoport, amelynek a vállalatai világszerte 2015-ben vezették be az NN márkanevet. Tavaly a magyarországi ING Biztosító is visszatért az NN névhez, és működését NN Biztosító név alatt változatlan formában folytatja.

Rosszabbra számítottak az elemzők

A legnagyobb olasz bank 406 millió euró adózott eredményt ért el a március végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 512 millió euró után. A szakértők jóval kisebb, 258 millió euró negyedéves profitra számítottak.

A UniCredit bevétele 5,75 milliárd euróról 5,48 milliárd euróra csökkent, ami megegezett az elemzői várakozásokkal. Az UniCredit az UniCredit Bank Hungary Zrt. révén van jelen Magyarországon.

Az erős frank is betett

A második legnagyobb svájci bank 302 millió frank veszteséget jelentett kedden a március végével záródott negyedévről az egy évvel korábbi 1,05 milliárd frank nyereség után. A bank bevétele 30 százalékkal 4,64 milliárd euróra csökkent.

A Credit Suisse kedden azt közölte, hogy három hónap alatt teljesítette az idei évre előirányzott 1,4 milliárd frank megtakarítás felét. A több mint 40 ezer embert foglalkoztató csoport már 3500 munkavállalójától megvált az idénre tervezett 6 ezerből.

A Credit Suisse 2015-öt veszteséggel zárta, 2008 óta először. Az adózás utáni 2015. évi vesztesége 2,94 milliárd frank volt, amit részben az erős frankkal indokolt.