2024 február 28

Nagy veszteséggel kezdett Európa

Mindenki lefelé lépett

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,37 százalék, a pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,83 százalék veszteséggel kezdett. London 0,94 százalék, Frankfurt 0,47 százalék, Párizs 0,72 százalék indexcsökkenéssel nyitott. Madridban 0,88 százalék, Milánóban 0,61 százalék volt az index kezdeti esése.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 25,02 pontos csökkenéssel, 36 796,42 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,07 százalékkal gyengült.

Negatív hatás

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: erősen negatív a hangulat a világban, ami várhatóan a magyar részvénypiacra is hatással lesz. Az OTP ugyanakkor jó második negyedéves jelentést tett közzé, emiatt a bankpapírtól emelkedést lehetne várni; a szakértő szerint kérdés, hogy a piaci hangulat ezt mennyire fogja tompítani.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában szintén kiemelte: kifejezetten negatív nemzetközi hangulatban érkezett az OTP vártnál erősebb gyorsjelentése, így az adatokra a reakció várhatóan visszafogott lesz.

Az infláció is beleszólhat

A politikai hírek mellett pénteken a német, francia, olasz és spanyol inflációs adatok befolyásolhatják az árfolyamok alakulását Európában.

Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával Ázsiában már mély veszteségben jártak a főbb tőzsdeindexek: Sanghaj 1,43 százalékot, Hongkong 1,92 százalékot, Szöul 1,74 százalékot veszített. Tokió ünnep miatt zárva tart.

Az olajár csökkent az OPEC júliusi termelésének növekedése hírére. A Brent nyersolaj ára 0,89 százalékkal állt lejjebb hordónként 51,44 dolláron, a WTI nyersolajét 0,88 százalékkal 48,16 dolláron.

Az arany felfelé tör

Az arany ára befektetési menedék szerepének köszönhetően már sorban a negyedik napja emelkedik a globális politikai feszültség eszkalálódása közepette. A héten az arany ára már két százalékkal ment feljebb és 2 havi csúcsnál tart. A határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusát 0,14 százalékkal jegyezték magasabban 1291,85 dolláron unciánként.

Az euró/dollár árfolyam nem változott, az eurót 1,1772 dolláron jegyezték.

Budapest lehagyta Nyugat-Európát csütörtökön
Jelentős csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX viszont 242,97 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 36 821,44 ponton fejezte be a napot.