2024 június 21

Mutatjuk, kik a leggazdagabb csehek

Renáta Kellnerová, a prágai PPF pénzügyi és befektetési alap örököse, tulajdonosa továbbra is a leggazdagabb ember Csehországban: Kellnerová és családja 378 milliárd koronás (6048 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik – olvasható a Forbes magazin cseh kiadásának honlapján.

100 leggazdagabb

A Forbes már több mint tíz éve október elején rendszeresen megjelenteti a 100 leggazdagabb cseh állampolgár listáját. Petr Kellner, a leggazdagabb csehek listáját korábban évekig vezető vállalkozó 2021 márciusában légibalesetben halt meg az Egyesült Államokban. Kellner a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa volt, és vagyonát a felesége, illetve családja örökölte. A második helyen Daniel Kretinsky áll, aki elsősorban az energiaiparban és a médiában aktív. Vagyona 210,9 milliárd koronára (3374,4 milliárd forint) emelkedett. Kretinsky, az Energetikai és Ipari Holding (EPH) többségi tulajdonosa, tavaly még harmadik volt a listán. Most a harmadik helyet Karel Komárek, a KKCG beruházási csoport tulajdonosa foglalja el 185,6 milliárd (2984 milliárd forint) koronával. Komárek a tavalyi listához képest eggyel hátrébb került. A negyedik hely Pavel Tykacé, a Seven Energy energetikai holding tulajdonosáé, aki 183,3 milliárd koronával (2932,8 milliárd forint) rendelkezik.

Az első ötöst Andrej Babis volt cseh kormányfő, a jelenleg ellenzéki ANO mozgalom elnöke zárja 170,1 milliárd koronás (2721,6 milliárd forint) vagyonnal. Babis tavaly is az ötödik volt. Míg a Forbes kimutatása szerint Kellnerová és családjának vagyona egy év alatt 4,9 milliárd koronával csökkent, addig a második helyen lévő Kretinskyé 92,3 milliárddal, a negyedik Tykacé 99,3 milliárddal, az ötödik Babisé pedig 62,3 milliárddal nőtt. A harmadik helyen lévő Komárek vagyona 4,6 milliárd koronával csökkent. Renáta Kellnerová, aki már hivatalosan férje hagyatékának örököse, jelenleg a Forbes szerint a legbefolyásosabb nő Csehországban -ismertette a távirati iroda.

Andrej Babis is

A neves magazin cseh kiadása ismételten azt írja, hogy Andrej Babis a koronavírus-járvány és az energetikai válság nagy nyertesei közé tartozik, mert olyan ágazatokban vállalkozik (mezőgazdaság, élelmiszeripar, vegyipar), amelyeket a legkevésbé érintett a járvány. A miniszterelnök a cseh összeférhetetlenségi törvény értelmében 2017 elején speciális vagyonkezelői alapba helyezte a tulajdonában lévő Agrofert holdingot. A száz nevet tartalmazó listában 2022-hez viszonyítva négy új név van.