2024 július 14

Milliárdos kártérítést fizethet Bulgária

Korábbi, júliusi médiaértesülések szerint az Atomsztrojexport 58 millió euró értékben követelt kártérítést a párizsi székhelyű Nemzetköz Választottbíróság (ICC) előtt folytatott jogi eljárásban. „A megemelt kártérítési követelés nem kevesebb mint 1 milliárd euró” – közölte az orosz vállalat.

A bolgár kormány március végén jelentette be, hogy eláll korábbi tervétől, hogy egy kétezer megawattos atomerőművet épít Belenében. Akkor Cvetan Cvetanov bolgár miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter azt mondta, hogy nem képzelhető el egyetlen, orosz cég részvételével a 8 milliárd euróba kerülő létesítmény megépítése, csak más, nyugati vállalatok bevonásával. A bolgár kormány egyben egy új gázerőmű felépítését jelentette be.

Deljan Dobrev, Bulgária gazdasági és energiaügyi minisztere április elsején, a Moszkvában tett látogatása után még úgy nyilatkozott, hogy az Atomsztrojexport nem kér kártérítést Bulgáriától. A belenei atomerőmű építésével kapcsolatos tendert 2005-ben hirdették meg, a pályázatot az Atomosztrojexport nyerte meg. A bolgár elektromos művek (NEK) és az orosz vállalat 2006. november 29-én írta alá az atomerőmű építéséről szóló előzetes megállapodást. Ezt 2011 júniusában három hónappal meghosszabbították. Tavaly szeptember végén pedig arról született megállapodás, hogy 2012. március 31-éig meghosszabbítják az atomerőmű építésével kapcsolatos egyeztetések határidejét.