2023 március 31

Megemelkedett a németországi csődök száma

Az IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) rendszeres csődtrend-jelentésének csütörtökön bemutatott aktuális száma alapján tavaly decemberben közel harmadával, 30 százalékkal 921-re emelkedett a bejelentett csődök száma az előző három hónap átlagához képest, de nagyjából megfelelt az egy évvel korábbi, 2019 decemberi szintnek. A bejelentett csődök megemelkedett száma csekély hatással volt a munkahelyekre, mivel a csődbe ment vállalatok 10 százalékát kitevő nagyobb cégek összesen mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztattak.

A koronavírus-válság vállalati szektorra gyakorolt negatív következményeinek az enyhítése érdekében a német kormány az elmúlt év tavaszán lazította a csődbejelentés fizetésképtelenségre és túlzott eladósodásra vonatkozó követelményrendszerét. A fizetésképtelenség bejelentésére vonatkozó rendelkezések esetében októberben állt vissza az eredeti követelményrendszer, a túlzott eladósodás bejelentésének lazított követelményrendszere pedig január végén veszíti hatályát. Steffen Müller, az IWH csődök elemzésével foglalkozó struktúraváltási és termelékenység-kutató osztályának a vezetője szerint a decemberi adatok megerősítik a kutatóintézet korábbi prognózisait, miszerint nem fog csődhullámra sor kerülni Németországban a járványvédelmi gazdasági korlátozások miatt.

„A bejelentési kötelezettség visszaállítása a korábbi szintre csak a csődök számának mérsékelt növekedését vonta maga után és nem váltott ki csődhullámot” – fogalmazott. „A csődök száma januárban és februárban is a többéves átlag közelében fog maradni. Februárig biztosan nem kell csődhullámra számítani” – szögezte le.