2023 február 01

Még pályázhatnak a gazdák a díjtámogatásra

Kitolták a határidőt

2016-ban mezőgazdasági díjak támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 33 százalékkal magasabb, mint az előző évben, így összesen 4 milliárd forint támogatás áll a gazdák rendelkezésére. Újdonság, hogy bővült a díjtámogatásra jogosultak köre, idén támogathatóak lehetnek a nagyvállalkozások és az önkormányzatok is. Az igénylés módja is változott, a támogatási kérelmet ebben az évben ismét az Egységes Kérelem (EK) felületén kell benyújtani.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az Egységes Kérelem igénylésének határideje 2016. május 23-ig meghosszabbításra került, így a földalapú támogatási igénylés mellett többek között a biztosítási díjtámogatás iránti pályázatot is be lehet még adni eddig a dátumig. Fontos tudni, hogy a kárenyhítési rendszerből is csak akkor jogosult a termelő a teljes kárenyhítésre, ha köt mezőgazdasági biztosítást is, ezért mindenképpen érdemes megfontolni a biztosításkötést.

„További fontos információ, hogy az Egységes Kérelem beadása és a biztosítási díjtámogatás igénylése után is lehet biztosítási szerződést kötni, tehát nem csak a határidőig megkötött szerződések díja kaphat támogatást. Ezért azt javasoljuk, hogy aki csak tervezi a támogatható biztosítás megkötését, az is igényelje a támogatást” – hívta fel a figyelmet Füzesi Dániel a Groupama Biztosító mezőgazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy az idei évben jóval nagyobb érdeklődést tapasztalunk a díjtámogatásra jogosult mezőgazdasági biztosítások iránt. A Groupama Biztosítónál csaknem kétszer annyi díjtámogatásra jogosult szerződést kötöttünk, mit az előző év hasonló időszakában, ez alapján az prognosztizálható, hogy a megemelt, 4 milliárd forintos díjtámogatási keret teljes mértékben felhasználásra kerülhet majd.

Ezek miatt az események miatt fizetnek

Magyarországon a legjellemzőbb mezőgazdasági káresemény a jégverés, a legtöbb kifizetést jégkárok után teszik a biztosítók. Egy átlagos szezonban − májustól szeptemberig − 50-60 jégnap van az országban, tehát minden harmadik napon veri a jég a termést valahol az országban. A Groupama Biztosítónál 2015-ben a közel 1900 növénykár bejelentés több, mint 75 százaléka jégverésről szólt, mely kapcsán közel 1,8 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak.

Nem csak a jég tud azonban hatalmas károkat okozni, az idei tavaszi fagykárok után több, mint 100 termelő jelentett fagykárt a Groupama Biztosítónál, országos szinten pedig elérheti a félmilliárd forintot a három nagy biztosító által kifizetett kártérítések összege.