2023 március 21

Meddig menetel az Apple?

Soha nem látott magaslatokban jár az Apple. A vállalat részvényei sorra döntik a csúcsokat, a kurzus a múlt hetet már 156 dollár fölött zárta. A cég piaci kapitalizációja a bűvös 800 milliárd dolláros szint felett jár. Erre eddig nem volt példa az amerikai vállalatok esetében. Ráadásul az Apple, kevesebb mint két és fél év alatt tudott a 700 milliárd dolláros kapitalizációról további 100 milliárd dollárral feljebb lendülni.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”103″]

Csak az „egy láb” kockázatos

Mindenképp érdekes a papír piacán tapasztalható hurrá optimizmus – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője, hozzátéve: a negyedéves eredmény ugyan tényleg nem volt rossz, de elmaradt a várakozásoktól. Igaz, a menedzsment mindig is szerette egy kicsit túlfűteni a piacot a riportok előtt.

Fontos ugyanakkor, hogy óriási a vállalat készpénzállománya, s továbbra is meghatározó piaci szereplő.

Kockázatot valójában csak az egy lábon állás jelent, amennyiben a cég szinte kizárólag a telefonértékesítésből tartja fenn magát, miközben az asztali gépeket már nem frissítik, a laptopok mellett meg elhúzott a piac.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mi lesz a cash sorsa?

Komoly spekulációk tárgyát képezi a készpénzállomány – folytatta Blahó Levente. A piac egyrészt, adócsökkentést vár az Egyesült Államokban, másfelől, pedig azt, hogy a külföldön tartott készpénzállományt a vállalatok egyszeri adófizetéssel repatriálhatják.

Nos, ha az Apple hazaviszi a pénzét, akkor a befektetők szerint már mindegy is, hogy mit tesz vele. Mert az osztalékfizetés éppúgy előnyös lehet, ahogy a pénz befektetése is sztorit ígér.

Meddig mehet még?

160 dollárig várom a kurzus emelkedését ebben a körben, de vannak olyan hangok, hogy 170-ig is elmehet ezzel a lendülettel – mondta Kovács Bálint, az Equilor elemzője.

Szerinte, most nem a fundamentumok fűtik a piacot, s a csúcsokon technikai kapaszkodókat is hiába keresnénk, legfeljebb pszichológiai szinteket találhatunk.

A piac már a jubileumi – 10 éves sorozat – készüléket árazza, amely lehet, hogy nem iPhone 8 lesz, hanem X.