Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Már az OTP is fogyasztóbarát

Az OTP is beállt a sorba

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitívan bírálta el, és erről kedden értesítette a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel program keretében pályázatot benyújtó OTP Jelzálogbank Zrt-t.

Mivel az intézmény sikerrel pályázott a minősítés megszerzésére, az MNB felé bejelentett lakáshitelekre vonatkozóan megkezdheti a minősített termékek forgalmazását.

A fogyasztóbarát hitel jellemzői

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, egyszerűen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshiteltermék elterjesztését tűzte ki célul. A testület – a pénzintézetekkel konzultálva – május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Ezeknek a hiteleknek a kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes.

A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap.

Az MNB a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel való intenzív konzultáció eredményeképp a minősítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítő, a piaci versenyt erősítő és a hitelkiváltásokat ösztönző termékek forgalmazása indulhasson meg. A 2017. május 19-én közzétett pályázati feltételek alapján a minősítés elnyerésére 2017. június 1-jétől pályázhatnak a hitelintézetek.

Egyre több bank fogyasztóbarát
Már múlt héten is bővült minősített termékeket forgalmazó hitelintézetek köre, így a fogyasztók még több intézmény kínálatából választhatják ki a számukra legkedvezőbb lakáshitelt. Július 26-án a K&H Bank Zrt. kapott értesítést pályázata pozitív elbírálásáról.