2024 április 22

Magyar cég nyerte az Audi-beruházást

Lőre Péter tájékoztatása szerint a munkálatokat a magyar társaságnak a lehető leghamarabb meg kell kezdenie annak érdekében, hogy a létesítmény jövő nyáron megkezdhesse működését. A tendernyertes társaság egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta, már a jövő héten elkezdődnek az építés előkészületei. Az MTI információja szerint húsznál több társaság indult a pályázaton, amelynek utolsó körébe három induló jutott; ezek között egy külföldi és két magyar társaság volt. A beruházás értéke meghaladja a húszmilliárd forintot.

Az A-K Kft. 10 éves, csarnoképítésre és –bérbeadásra szakosodott, magyar tulajdonú vállalkozás – közölte az MTI megkeresésére Tallósi Károly, a két tulajdonos egyike, ügyfeleik között említve a Rudolph logisztikai csoportot és a fékegységeket gyártó Knorr-Bremse-t.  Emlékeztetett arra: a pályázati kiírás szerint 200 ezer négyzetméteres logisztikai parkot rendelt meg az Audi, azzal a kikötéssel, hogy nyitáskor ennek negyede legyen már a csarnokterület, amely szükség esetén növelhető. Az Audi egyik elvárása volt, hogy a helyszín a győri gyárból fél óra alatt elérhető legyen – tette hozzá.

Borkai Zsolt győri polgármester (Fidesz-KDNP) pénteki közleményében – örömének adott hangot, hogy a városban épül meg a logisztikai park – azt emelte ki: a beruházás több száz munkahelyet teremt, további ezer, a beruházáshoz köthető állást generál, növeli a város gazdasági vonzerejét.  „Győr értékei, fejlett gazdasága átgondolt, színvonalas egyetemi és szakképzése, tárgyi és szellemi infrastruktúrája, munkakultúrája ismét erősebbnek bizonyult azoknál, akik politikai vagy személyes gazdasági okokból, alaptalan rágalmakkal megpróbálták az Audit eltántorítani a beruházás győri helyszínétől” – fogalmaz.  Hozzáteszi: Győr város vezetése ezentúl is mindent megtesz azért, hogy a színvonalas munkahelyek megmaradjanak, újak szülessenek, s a város tovább emelkedjen a polgárai által kiépített fejlődési pályán.

Az Audi győri üzemének teljes vertikumú gyárrá fejlesztéséhez mintegy 900 millió eurós beruházással kezdett neki tavaly nyáron a társaság. A logisztikai park (amelyben beszállítói telephelyek is létesülnek) helyszínére korábban három aspiráns – Győr mellett Gönyű és Pozsony – került szóba.  Az Audi június végén jelentette be, hogy Győrben valósul meg a beruházás, a döntést gazdaságossági szempontokkal indokolták.