Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Madridi repülőtér – 2,4 milliárd eurós bővítés

Az Adolfo Suárez-Madrid Barajas nemzetközi repülőtér 2,4 milliárd euró értékű bővítését jelentette be a spanyol miniszterelnök Madridban.

Pedro Sánchez a Fitur nemzetközi turisztikai vásár keretében beszélt arról, hogy az „évtized legnagyobb értékű reptérfejlesztését” hajtják végre Spanyolországban. A beruházással 2031-re a jelenleginél évente 28 százalékkal több, 90 millió utas veheti majd igénybe a légikikötőt – részletezte a kormányfő. Az átalakítással a madridi repülőtér megszilárdítja pozícióját, mint az Európai Unió egyik legnagyobb repülőtere, az Európa, Latin-Amerika és Ázsia közötti kapcsolatok csomópontja – fogalmazott. Kitért arra, hogy a projekt világszinten kiemelkedő környezeti fenntarthatósági elemeket is tartalmaz. Példaként említette erre, hogy 140 megawatt teljesítményű naperőmű épül a repülőtér energiaellátására. Pedro Sánchez hangsúlyozta a beruházás gazdasági és munkahelyteremtő szerepét. Mint mondta a tavaly a Barajas reptérről származott a madridi autonóm tartomány GDP-jének mintegy 10 százaléka- ismertette a távirati iroda.

A miniszterelnök elmondta: az idegenforgalmi szektor a múlt évben 2,5 millió embernek biztosított munkát Spanyolországban, a nemzetközi turisztikai adatok pedig rekordot döntöttek. 2023-ban 84 millióan látogattak a dél-európai országba 108 milliárd euró bevételt teremtve, amely 2022-höz képest 24 százalékos, a koronavírus-járvány előtti eredményhez képest pedig 17 százalékos növekedés – tette hozzá. A spanyol reptereket üzemeltető AENA vállalat adatai szerint tavaly 283 millió utas vette igénybe az ország légikikötőit, a madridi Barajas repülőteret 60,2 millió.