2023 december 07

Macron már a Frexittel fenyeget

A francia elnökválasztás független centrista EU-párti jelöltje, aki a vasárnapi második fordulóban a Nemzeti Front vezetőjével, Marine Le Pennel verseng az államfői tisztségért, hétfőn a BBC televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy Európa-párti politikát kíván folytatni.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

„A választási kampányban is folyamatosan az európai ideát és az európai politikai (célokat) védem, mert meggyőződésem szerint ez rendkívül fontos a francia népnek, és abból a szempontból is, hogy hazánk milyen helyet foglal el a globalizáció folyamatában” – mondta a francia elnökjelölt.

Hozzátette ugyanakkor: szembe kell nézni a jelenlegi helyzettel, és figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a francia nép „ma rendkívül dühös és türelmetlen”.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Macron szerint az Európai Unió működési hiányosságai nem tarthatók fenn tovább, ezért ő úgy gondolja, hogy elnöki megbízatása az EU és az európai folyamat „mélységi reformjára” is kiterjed majd.

Kijelentette: „árulással” érne fel, ha hagyná, hogy az EU a továbbiakban is úgy működjön, mint most, ebben az esetben ugyanis „jön a Frexit, vagy a Nemzeti Front”.

Tapasztalt politikussal állt össze Le Pen
A május 7-i francia elnökválasztás szuverenista jelöltje, Marine Le Pen szombaton bejelentette, hogy megválasztása esetén Nicolas Dupont-Aignant, az egyik kisebb szuverenista párt elnökét nevezi ki miniszterelnöknek.