2023 december 10

Bátran bankolnak a fiatalok is

Folyamatos a változás

A digitális korszak egy olyan szakaszában járunk, ahol az egyre gyorsuló technológiai fejlődéssel az okos eszközök az élet minden területén nélkülözhetetlen kellékeinkké válnak. A gyerekek egyre fiatalabb korban ismerkednek meg a virtuális valósággal, illetve a legújabb technológiai újdonságokkal, és az idősebb generációkat maguk mögé kényszerítve nagyon nagy affinitással és legtöbbször zsigeri ügyességgel nyúlnak a digitális kultúra „játékszereihez”.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Az Ipsos KidComm 2016 szindikált kutatástanulmány szerint Magyarországon az elmúlt három évben a gyerekes családokban megduplázódott az okostelefonok száma, a tableteké pedig megháromszorozódott ugyanezen időszak alatt. A digitális fejlődéssel azonban nem csak a tartalomfogyasztási szokásaink változtak, az e-szolgáltatások igénybevételében is jelentős változásokat figyelhetünk meg az elmúlt években. A fiatalok körében ezen változások még markánsabban kitűnnek.

Mire használják a fiatalok kártyájukat?

A K&H Bank adatai szerint a 14-18 éves korosztály esetében 10 700 ügyfél digitálisan aktív a banki szolgáltatások terén. Ma közülük 5250 e-bank felhasználó, illetve 5450 e-bank és mobilbank felhasználó is egyben. A K&H 2017-es januári adataiból egyértelműen kiolvashatók a 18 éven aluliak jelenlegi mobilbank és e-bank felhasználási szokásai a tranzakciók számának megoszlása alapján.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az érintett korosztály tranzakcióinak 64 százaléka forint átutalási megbízásként realizálódott internetes felületen, azaz e-bank segítségével, 9 százalék kártyalimit összeg módosítás volt, míg 6 százalékban mobilegyenleg feltöltésre használta elektronikus banki fiókját.

Mobilbank esetében a tranzakciók megoszlása hasonló képet mutat a 18 év alatti ügyfeleknél. Az esetek 66 százalékában forint átutalás miatt vette igénybe az e-banki szolgáltatást, a tranzakciók 16 százaléka limitösszeg változtatás volt, 13 százaléka pedig mobilegyenleg feltöltés miatt történt mobilbanki applikáció segítségével.

A fenti adatok jól tükrözik a 2016-os egész éves tranzakciós megoszlásokat a 18 éven aluliak e-bankolási és mobilbankolási szokásai vonatkozásában. A 2016-os e-banki tranzakciók 62 százaléka forint átutalásként, 8 százaléka kártyalimit módosításként, 7 százalék pedig mobilegyenleg feltöltésként realizálódott. Az akkoriban megújult mobilbanki applikáción indított tranzakciók viszont 83 százalékban forint átutalásra, 17 százalékban kártyalimit módosításra fordítódtak a 18 éven aluli ügyfelek körében.

Egy korábban nyúlnak digitális eszközhöz

A piaci viszonyok folyamatos változása alapvető elvárásokat támaszt a bankok digitális technológiai felkészültségét illetően. Bár a mobil platform az ügyintézés optimális eszköze, az Economist Intelligence Unit tanulmányából kiderült, hogy a felhasználók csupán 15 százaléka indít bármilyen tranzakciót mobil készülékéről. Öt éven belül ez az arány várhatóan 25 százalékra emelkedik, míg az Y, illetve a további generációk számára az elsőszámú banki csatornát jelenti majd.

A serdülő korosztály egyre korábban nyúl digitális eszközökért. A 6-12 évesek 33 százaléka okoseszközre spórol, elsődlegesen telefonra. A kisiskolások 48 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, ebből 51 százaléknak okoskészüléke van, 20 százalékuk pedig még gyűjt rá.

Az eszközhasználat eleinte az alapvető funkciók elsajátításával kezdődik, az okos funkciók később válnak hasznossá. A százalékos arány a következőképpen oszlik meg; 54 százalék telefonhívást indít, 47-48 százalék fényképez, videózik és zenét hallgat, míg 42 százalék SMS-t küld.

Az internetre tolódik az ügyintézés

Az okos eszközök penetrációja jól látható változásokat generál a szolgáltatások igénybevételének szokásain. A pénzügyi szektorban megfigyelhető elektronikus ügyintézés terjedését a K&H Bank adatai is igazolják.

A 2002 óta elérhető e-banki szolgáltatások népszerűsége folyamatosan nő, minden új elektronikus banki szolgáltatást, már a megjelenésük után több tízezren vesznek igénybe, így ha megnézzük, hogy 10 év alatt az e-banki szolgáltatást 320.000 ügyfél vette igénybe, a márciusban megújult mobilbankot pedig már 61.000-en használják, akkor jól látható ezeknek a szolgáltatásoknak a szükségessége, tehát az e-tendencia terjedése hiszen rövidebb idő alatt, több felhasználó jelentkezik be, és veszi igénybe a bank kínálta gyors szolgáltatást, időt és energiát spórolva ezzel az ügyfeleknek.

A K&H Bank becslései szerint 2020-ra az online ügyintézési formák további térhódítását fogjuk tapasztalni, és várhatóan a tranzakciók 66 százalékát fogja kitenni a mobilbankolók és netbankolók együttes aránya.

„Az életkorral és a végzettség szintjével párhuzamban megfigyelhető, hogy a bankoló fiatalok száma dinamikusan növekedett az elmúlt évtizedben. Míg a középiskolások bizonytalanok, döntéseiket vélt, és részben valós adatokra alapozzák, így elengedhetetlen, hogy mielőbb tényleges tudásra, alapos pénzügyi ismeretekre tegyenek szert, amelyek a mindennapi élet elengedhetetlen részét képezik” – fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs igazgatóságának ügyvezető igazgatója.