Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

Lezárná a viszályt a palesztin elnök

Az ellenzékben lévő balliberális Merec párt összes parlamenti képviselője a Palesztin Hatóság ciszjordániai székhelyére látogatott, és arról biztosította Abbászt, hogy pártjuk „biztonsági hálót” nyújt Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, ha az lépéseket tesz a palesztin állam megteremtésére. Abbász kifogásolta a tárgyalások lassúságát, hogy Izrael elutasította a minden másnap folytatandó, intenzívebb megbeszélésekre vonatkozó palesztin javaslatot. Felidézte az Ehud Olmert akkori izraeli kormányfővel folytatott egyeztetéseket, amikor a kéthetente rendezett csúcstalálkozók között a tárgyalódelegációk folyamatosan találkoztak egymással.

Jelenleg izraeli kérésre csak hetente, tíznaponta ülnek össze a felek. „Naponta, kétnaponta akartunk megbeszéléseket a tárgyalócsoportok között. Nem tudom, hogy ők miért nem akarják. Nincs sok időnk” – mondta a palesztin elnök. Abbász szerint eddig nem történt előrelépés az elmúlt három tárgyalási fordulón, még mindig a kezdeti lépéseknél tartanak a felek. Mindkét oldal bemutatta álláspontját az alapvető ügyekben: a határok, a biztonság, Jeruzsálem, a menekültek, a telepek és a víz kérdésében, s a továbbiakban részletes vitákat folytatnak majd mindegyik témáról.

„Nem mondhatom, hogy optimista vagyok, de remélem, nem csak az időnket vesztegetjük – mondta Abbász az izraelieknek. – Végső soron a tárgyalások létrehozhatnak egy olyan dinamikát, amelyben a feleknek a sikertelenségtől való félelmükben érdekévé válik a megegyezés.” A palesztin elnök hangsúlyozta, hogy bár a megbeszéléseket Száeb Erekát és Cipi Livni vezeti, ő maga is kész találkozni Netanjahuval. Kifejtette, hogy jelenleg lehetőség kínálkozik a megállapodásra, és ha megszületne a békeegyezmény, akkor azt népszavazásra bocsátaná, amelyen szerinte a palesztinok többsége támogatná azt.

Abbász azt mondta, végleges megállapodásra törekszik, de elképzelhetőnek tartja annak szakaszos bevezetését. A béke egy záradéka kimondaná, hogy véget ér az Izraellel évtizedek óta fennálló viszály, és nem utasítják el a palesztin állam demilitarizált jellegét sem. „Nincs szükségünk repülőkre és rakétákra, csak erős rendőrségre – mondta a palesztin elnök. – Másrészt függetlenséget és szuverenitást akarunk. Nem arra gondolok, hogy nem akarok zsidókat vagy izraelieket a palesztin államban. Üdvözöljük őket turistaként vagy üzletemberként. De nem akarunk megszálló erőket.”