2024 április 13

Levegőhöz juthat a dohányipar

Sánta János, a DBMSZ elnöke, aki egyben az egyetlen magyar tulajdonú dohánygyár, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke az MTI-nek elmondta: a módosítással a magyarországi dohányipar „levegőhöz juthat”. A korábban tervezett jövedékiadó-emelés a szakember véleménye szerint ugyanis a tönk szélére sodorta volna a belföldön működő dohánygyárakat.

Ezzel a javaslattal a gyártók könnyebb helyzetbe kerülhetnek, és az állam is hozzájut a tervezett bevételeihez. Nem tagadta ugyanakkor, hogy az iparág az egylépcsős jövedékiadó-emelést követően sem lesz könnyű helyzetben, mivel a fogyasztás várhatóan továbbra is csökkenni fog. Ennek ellenére azonban a módosító indítványt összességében pozitívan értékelte.

Az Országgyűlés honlapján olvasható módosító indítvány indoklása szerint a javaslat célja, hogy ne növekedjenek túlzott mértékben a fogyasztói árak, illetve ne emelkedjen a feketepiac térnyerésének kockázata sem.

A javaslatot az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvénymódosításokról valamint egyéb törvények módosításáról szóló előterjesztéshez nyújtották be.

Ennek alapján a cigaretta jövedéki adója az eredetileg tervezett 13.700 forint helyett 12.500 forint lenne 1.000 darabonként, és a kiskereskedelmi eladási ár 31 százaléka, de legalább 24.920 forint 1.000 darabonként. A szivarra és a szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 28,5 százaléka, a finomra vágott fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi ár 52 százaléka, de legalább a tervezett 14.650 forint helyett 12.460 forint lehet a jövedéki adó kilogrammonként, amennyiben a javaslatot elfogadják.

Az egyéb fogyasztási dohányra a kiskereskedelmi ár 32,5 százaléka, de legalább – a 14.650 forint helyett – 12.460 forint lehet kilogrammonként a jövedéki adó.

Mindezek a változások ez év december 1-jén lépnek hatályba – így még erre az évre költségvetési többletbevételt jelenthetnek -, amíg az eredeti összességében nagyobb emelés két lépcsőben, 2013. január 1-jén illetve 2013. május 1-jén lépett volna hatályba.