2023 április 01

Leginkább a hitelek miatt fáj a magyarok feje

A Nielsen piackutató vállalat a világ 56 országában végzett online felmérést arról, mi okozza a legnagyobb problémát az embereknek a következő hat hónapban.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott eredmények szerint a magyarok után az írek és kolumbiaiak számára a legnagyobb gond a hitel: mindkét országban a fogyasztók 16 százaléka nyilatkozott így. Ötvenhat ország válaszadóinak átlagosan 6 százaléka említette az adósságot, mint legnagyobb gondját a közeljövőben.

Magyarországon az adósság után a munkahely biztonsága és a gazdaság helyzete miatt aggódik a válaszadók 14-14 százaléka. Ezután következik a háztartási energia árának növekedése 10 százalékkal, a gyerekek taníttatása és boldogulása 8 százalékkal, majd egyaránt 5 százalékkal az élelmiszerárak növekedése, egészség, valamint munka és magánélet egyensúlya. Az üzemanyag drágulását 2 százalék említette.

Az első negyedévi felmérésben még a magyarok 19-19 százaléka említette a gazdaság helyzetét és a munkahely megtartását mint aggasztó tényezőt, a hitel miatt 15 százalék aggódott. A felmérésben részt vevő huszonnyolc európai ország válaszadói közül legtöbben, átlagosan 15 százalék a munkahelyek biztonsága miatt aggódik, majd a gazdasági helyzet következik 13, a háztartási energia növekvő ára 10, az egészség továbbá az adósság 9-9, majd a gyerekek taníttatása és boldogulása 7 százalékkal.

Európában a munkahely biztonsága jelenti a legnagyobb gondot a spanyolok és görögök 32-32, valamint az olaszok 26 százaléka számára. A gazdasági helyzetet fő problémájának a spanyolok 27, görögök 24 százaléka nevezte meg, majd a hollandok és írek 19-19, svédek, észtek és britek 18-18 százaléka. Ennél a válasznál az olaszok mutatója 13 százalék – olvasható a közleményben.