Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Lefelé indult Amerika

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,16 százalék, az S&P 500-as mutató 0,17 százalék, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,20 százalék csökkenéssel kezdett a keddi záróértékhez képest. Kedden gyengüléssel zártak a tőzsdemutatók, a DJIA 0,17 százalék, az S&P 500 és a Nasdaq egyaránt 0,28 százalék mínuszban fejezte be a napot.

Pluszban Európa, emelkedett az olaj

A New York-i tőzsdenyitáskor a londoni FTSE 0,74 százalék, a frankfurti DAX 0,41 százalék, a párizsi CAXC 0,86 százalék veszteségen állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 79 cent emelkedéssel 91,95 dolláron állt.

A befektetők hangulatát az ADP vártnál jobb foglalkoztatási adata sem javította. Ma még érdemes lesz figyelni a piaczárás után érkező feldolgozóipari adatokat, melyek a szektor teljesítményének kisebb romlását mutathatják majd – hívták fel a Quaestor elemzői a figyelmet.

Jó hír a munkaerőpiacról

Az ADP jelentése alapján 213 ezer fővel nőtt szeptemberben a magánszektorban foglalkoztatottak száma. Ezzel már sorban hatodik hónapja haladja meg a 200 ezres szintet a bővülés mértéke. A mutató a 205 ezer fős várakozást is felülmúlta, időközben viszont az augusztusi értéket lefelé korrigálták, 204 ezerről 202 ezerre.

A részadatokból kiderül, hogy a szolgáltatóipari szektorban 155 ezerrel dolgoztak többen az előző hónaphoz képest, míg az árutermelő ágazatokban 58 ezerrel nőtt a betöltött állások száma. Az építőiparban 20 ezerrel, a feldolgozóiparban 35 ezerrel, a közlekedéshez és a közszolgáltatásokhoz kapcsolódó munkahelyeken 38 ezerrel, a pénzügyi tevékenységekkel foglalkozó ágazatokban 5 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Ez egy pozitív jel az amerikai munkaerőpiac erősödésére, főként hogy az ágazatok széles köre bővülő létszámról adott hírt, a kisvállalatoktól a nagyvállalatokig.

Az ebola hajtja a biotech részvényeket

Nagy emelkedést mutatnak az ebola elleni kísérleti gyógyszereket fejlesztő cégek részvényárfolyamai a mai piacnyitás előtti kereskedésben, miután az amerikai járványügyi hatóság tegnap  bejelentette, hogy ebolás beteget diagnosztizáltak az Egyesült Államokban. A Tekmira Pharmaceuticals Corp. árfolyama több, mint 26%-ot, a BioCrysté 5,3%-ot, a Newlink Genetics Corp-é 9,2%-ot, a Sarepta Therapeutics Inc-é pedig 5%-ot emelkedett.