Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Le a munkanélküliséggel!

„Lejárt a habozás, a köntörfalazás és a félintézkedések ideje… A módszeres ellenkezés kultúrája a szakadék felé húz bennünket” – figyelmeztetett a szövetség több mint százoldalas dokumentumában, amelyben összefoglalta a foglalkoztatottság növelését célzó javaslatait.

5 év alatt egymillió munkahely

A liberális ihletésű indítványok nem keltettek meglepetést, mivel a sajtó már a múlt héten megszellőztette azokat.

A következő öt év alatt egymillió munkahely megteremtését célzó, Manuel Valls francia miniszterelnöknek címzett indítványok között a munkáltatók kezdeményezik, hogy kettővel csökkentsék kilencre az évente fizetett ünnepnapok számát. Ez a bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékos növekedését és százezer munkahely létrehozását eredményezné – véli a Medef. Ez az egyik legvitatottabb javaslat, amely több közgazdász szerint nem számol a gazdasági realitásokkal.

Egy kis kiegészítés

A kormány és a szakszervezetek részéről is hangos felzúdulást váltott ki az az ötlet, hogy a munkaerőpiacon eséllyel sem rendelkezők esetében fizethessenek a garantált minimálbérnél alacsonyabb összeget, amelyet ki lehetne egészíteni szociális juttatásokkal a minimálbér vásárlóerejéig.

Ettől öt éven belül 50-100 ezer munkahelyet remélnek.

Kollektív szerződés

Hasonló mértékű állásgyarapodásra számítanak a munkáltatók attól a javaslattól, hogy töröljék el a törvényes munkaidőt minden vállalat esetében heti 35 órában meghatározó törvényt. Helyette a munkaadóknak és a munkavállalóknak kellene megállapodniuk kollektív szerződés formájában úgy a munkaidőről és túlórákról, mint a munkaidő beosztásáról.

A Medef engedélyezné minden kereskedelmi egységnek, hogy nyitva tartson esténként és vasárnaponként. A munkaerőpiac rugalmasságának fokozása érdekében változtatna a munkaszerződéseken: minden szektorban lehetővé tenné, hogy az építőiparhoz hasonlóan határozatlan idejű, de egy-egy adott projekt befejezésekor automatikusan lejáró munkaszerződést kössenek a munkavállalókkal. Pénzügyi téren a szektorális különadók és a Tobin-adó néven ismert pénzügyi tranzakciós adó eltörlését kéri a kormánytól.