Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Látszik a Gazprom nyereségén az ukrán adósság

A Gazprom kedden hozta nyilvánosságra első féléves, illetve második negyedéves nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentéskészítési szabványokkal összhangban álló, átvilágítási megbízásokra vonatkozó nemzetközi standardok szerint készült beszámolóját. Eszerint 2013 első félévéhez képest a Gazprom nettó profitja 21,6 százalékkal 465,226 milliárd rubelre csökkent. A bevételek 11,9 százalékkal 2,874 billió rubelre emelkedtek. Az adózás előtti nyereség 25 százalékkal 634,564 milliárd rubelre csökkent. (1 dollár/40,55 rubel)

Az idei második negyedévben a társaság adózás előtti eredménye éves összehasonlításban 13 százalékkal 227,6 milliárd rubelre emelkedett, de nem érte el az elemzők 234 milliárd rubeles várakozását. A Gazprom bevételei 1,32 billió rubelre növekedtek az egy évvel korábbi 1,11 billió rubelről, túlszárnyalva az elemzők 1,29 billiós várakozását.

Jüankötvény bocsátana ki a Gazprom

Szintén mai hír, hogy az orosz gázipari cég jüanban történő kötvénykibocsátás részleteiről tárgyalt a kínai ipari és kereskedelmi bankkal (ICBC), amely a világ egyik legnagyobb pénzintézete. A Gazprom már 2011-ben felvetette annak a gondolatát, hogy jüankötvényt bocsát ki. Erre azonban azóta sem került sor. Az Alekszej Miller Gazprom elnök és az ICBC vezetőjének tárgyalásai után ismertetett közleményből nem derült ki, hogy a Gazprom milyen összegű jüankötvényben gondolkodik. Májusban a Gazprom 400 milliárd dolláros megállapodást kötött Kínával 30 évre szóló gázszállításról. A Gazprom idén februárban 750 millió euró értékben dobott piacra 7 éves kötvényt. Tavaly az öt devizakötvény-kibocsátás keretében 4,7 milliárd dollár értékben adott el adósságpapírokat az orosz cég.

A Gazprom 215,8 milliárd rubelt tartalékba helyezett az első félévben tekintettel az Ukrajna által felhalmozott, több milliárd dolláros tartozásra. Ha Ukrajna kifizeti az orosz gázszállításokért felhalmozott adósságát, az javítani fogja a Gazprom eredményét. Az ukrán és az orosz fél az Európai Unió közvetítésével legközelebb október 21-én Berlinben tárgyal a vitatott gázkérdésről.

A Gazprom nettó adósságállománya az első félév alatt, június 30-ra 894,55 milliárd rubelre esett az előző félévi 1,11 billió rubelről.

A Gazprom-csoportot, amely magába foglalja a kőolajkitermeléssel foglalkozó Gazprom Nyeftyet is, szankciókkal sújtotta a Nyugat Oroszország ukrajnai szerepvállalása miatt. Az európai gázszükséglet mintegy harmadát biztosító Gazprom közölte, hogy folyamatosan értékeli a büntetőintézkedések hatását. Úgy véli, hogy a szankcióknak nem lesz jelentős hatása pénzügyi helyzetére vagy működésére.