2024 április 18

Közös kötvénykibocsátást is javasolnak

A dokumentum leszögezi ugyan, hogy „egy erős gazdasági és monetáris unió létrehozásához módosítani kell” az Európai Unió szerződését, de az Európai Unió jelenleg is rendelkezik a szükséges eszközökkel, hogy kezelje a válságot, amennyiben a tagállamok teljesítik vállalásaikat. A tervezet egyúttal sürgeti, hogy az Európai Bizottság állítsa össze ezzel kapcsolatos jogalkotási javaslatait.

A belga néppárti Marianne Thyssen által készített jelentés a Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke által a múlt héten felvetett, ezzel kapcsolatos kérdésekre reagál, és több hosszú távú változtatást javasol.

A bizottságot a jelentés arra kéri, hogy állítsa össze, milyen jogalkotási lépésekre van szükség az adózás koordinációja, az átláthatóság és elszámoltathatóság javítása, a saját forrásokból finanszírozott, központi uniós költségvetés létrehozása, a betétbiztosítási és a bankválság megoldását szolgáló jogszabályok javítása érdekében.

A javaslattervezet a konkrét intézkedéseken kívül hangsúlyozza annak szükségességét, hogy amennyiben a tagállamok újabb feladatokat és jogköröket ruháznak át az Európai Unióra, akkor ez csak demokratikus legitimáció és elszámoltathatóság mellett legyen lehetséges, magyarán az Európai Parlament, az unió egyetlen közvetlenül választott intézménye jóváhagyásával és felügyelete mellett. Ennek érdekében a tervezet azt is javasolja, hogy az Európai Parlament hozzájuthasson az Európai Unió Tanácsának legfontosabb belső dokumentumaihoz.

A javaslattervezet leszögezi, hogy mindez csak a közvélemény, az emberek hozzájárulásával lehetséges.