2024 április 16

Kötvénykibocsátással száll be Szlovákia az ESM-be

Szlovákia – amely júniusban döntött csatlakozásáról az Európai Stabilitási Mechanizmushoz (ESM) – összesen 5,8 milliárd euróval vesz részt a 700 milliárd eurós ESM létrehozásában. A teljes összeg nagyobb részét értékpapírok alkotják, a fennmaradó 660 millió eurót viszont öt részletben közvetlen befizetéssel teljesíti az állam. Az első két – összesen 264 millió eurót kitevő – részlet befizetése október 12-én esedékes, a többit, három részletben 2014-ig kell teljesíteni.

A szlovák kormány döntése szerint a 264 millió eurós befizetéshez szükséges forrást államkötvények kibocsátásából kell biztosítania a pénzügyminisztériumnak. „A befizetés nincs hatással az államháztartás hiányára, ugyanakkor az államadósság finanszírozásához szükséges források magasabb szintje negatív hatással lesz a maastrichti adósságra” – állapítja meg a kormány.

Robert Fico kabinetje szerdán arról is döntött, hogy Szlovákia 26 millió euróval vesz részt az Európai Beruházási Bank (EIB) alaptőke-emelésében. Az EIB 10 milliárd eurót kitevő feltőkésítéséről még júniusban született megegyezés Brüsszelben.