2024 április 16

Kiemelkedő eredményt ért el a Boeing

Boeing – Az árbevétel viszont csökkent

A gyártó tájékoztatása szerint annak ellenére értek el kiemelkedő pénzügyi teljesítményt, hogy árbevételük nagyobb részt a kevesebb gépátadás miatt hét százalékkal 43,7 milliárd dollárra csökkent. Az üzemi eredmény azonban 1,3 milliárdról 4,5 milliárd dollárra, az adózott eredmény pedig 985 millióról 3,2 milliárd dollárra emelkedett a félév végével.

Sikeres optimalizácizó

A Boeing azzal magyarázta a jobb pénzügyi eredményeket, hogy sikerült optimalizálniuk a termelést és átidőzítették az egyes kiadásokat. A cég listaárakon számolt rendelésállománya 482 milliárd dollárt tett ki, ami 2 milliárd dollárral magasabb, mint tavaly ilyenkor.

A bevételek legnagyobb részét adó kereskedelmi repülőgépgyártás területén 6 százalékkal kevesebb, 352 gép készült el és került az üzemeltetőkhöz, emiatt 6 százalékkal 30 milliárdra csökkent az árbevétel, de az üzemi eredmény a tavalyi 60 millió dollárról idén június 30-ra 2,7 milliárd dollárra ugrott.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

GlaxoSmithKline – Nőtt a bevétel

Jó negyedévet zárt a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari konszern, de a vállalat a nyereségesség javítása érdekében felülvizsgálja kutatási-, és kibővíti takarékossági programját.

A legnagyobb brit gyógyszergyár szerdán bejelentette, hogy a második negyedévben bevétele 12 százalékkal, 7,32 milliárd fontra, üzemi eredménye pedig 14 százalékkal, 2,1 milliárd fontra emelkedett. Az egy részvényre jutó eredmény 27,2 penny volt, enyhén meghaladta az elemzői várakozásokat.

Új kutatásokat terveznek

Emma Walmsley, a GSK áprilisban hivatalba lépett vezérigazgatója a kutatási részleg átszervezését, a kutatási programok felülvizsgálatát tervezi. Többet költenek olyan sokat ígérő területeken mint a légúti- és a fertőzéses betegségek gyógyítása, továbbá az AIDS, a daganatos és az autoimmun betegségek kezelése.

Ugyanakkor felülvizsgálják a ritka betegségek gyógyítása terén folyó kutatásokat, és több mint 30, részben klinikai stádiumban lévő programmal hagynak föl. Kiterjesztik a költségcsökkentési programot és 2020-ig további 1 milliárd fontot kívánnak megtakarítani.